Ο πρόεδρος Donald Trump αποκατέστησε την ουδετερότητα των κοινωνικών δικτύων στο Διαδίκτυο με διάταγμα, στις 28 Μαΐου 2020 [1].

Από τώρα και στο εξής τα κοινωνικά δίκτυα (συμπεριλαμβανομένων των Twitter, Facebook, Instagram, YouTube) και άλλων διαδικτυακών φόρουμ πρέπει να επιλέξουν μεταξύ
 Να δημοσιεύσουν χωρίς φιλτράρισμα τις αναρτήσεις των πελατών τους,
 ή να τις φιλτράρουν, να τις τροποποίησουν ή να τις σχολιάζουν.

Στην πρώτη περίπτωση, η νομική τους ευθύνη δεν θα μπορεί να δεσμεύεται από τις αναρτήσεις των πελατών τους, αλλά στη δεύτερη περίπτωση, εάν φιλτράρουν, τροποποιήσουν ή σχολιάσουν μια μεμονωμένη ανάρτηση από έναν πελάτη, θα είναι υπεύθυνα για όλες τις αναρτήσεις των πελατών που θα έχουν επιλέξει να δημοσιεύσουν.

Με αυτόν τον τρόπο, ο πρόεδρος Τραμπ αποκαθιστά την έννοια της ελευθερίας της έκφρασης στις Ηνωμένες Πολιτείες που ορίζεται στην πρώτη τροποποίηση (1st Amendment). Η τελευταία είναι συνολική ανεξάρτητα από την κρίση που μπορεί να εκφραστεί για την μια ή την άλλη ιδέα.

Ωστόσο, οι νόμοι των ΗΠΑ και του ΗΒ, σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς νόμους, καταδικάζουν τη δυσφήμιση, αλλά απαιτούν από τον καταγγέλλοντα, όχι τον κατηγορούμενο, να αποδείξει τα γεγονότα.

Αυτό το διάταγμα έρχεται αφού το Twitter είχε προσθέσει, μετά από ένα μήνυμα από τον Ντόναλντ Τραμπ, μια προειδοποίηση που αμφισβούτησε την αυθεντικότητα των πληροφοριών του.

Αυτό το διάταγμα αναμένεται επίσης να ισχύει για τις σημειώσεις του NewsGuard με τις οποίες η Google προτίθεται να κυρώσει ιστότοπους ειδήσεων που αμφισβητούν τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ [2].

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1Executive Order on Preventing Online Censorship”, by Donald Trump, Voltaire Network, 28 Μαΐου 2020.

[2Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η NewsGuard και το Δίκτυο Βολταίρος”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 5 mai 2020.