Από την αρχή του πολέμου κατά της Συρίας, η Τουρκία παίζει το ρόλο της οπισθοφυλακής των μισθοφόρων. Το 2013, ένα μέρος των συνόρων έχει εξαφανιστεί και η τουρκική κυβέρνηση διοικούσε απευθείας τους Τουρκμένους πληθυσμούς της Βόρειας Συρίας. Τον Μάρτιο 2014 ο τουρκικός στρατός προχώρησε σε συριακό έδαφος και κατέλαβε την αρμενική πόλη Κασσάμπ (Kassab).

Ωστόσο, στα μέσα Ιουνίου 2014, ενώ το ΙΚΙΛ προχωρούσε στο ιρακινό έδαφος και ενώ η αυτόνομη κυβέρνηση του Κουρδιστάν επικαλούταν την ανεξαρτησία της, η Τουρκία έκλεισε ένα τμήμα των συνόρων της για να εμποδίσει την επιστροφή των μισθοφόρων του Μετώπου Αλ-Νόσρα και του Στρατού του Ισλάμ [1].

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκαταστάθηκαν τον διάλογο με τη Συρία στη διάρκεια μιας συνάντησης με την Υπουργό Προεδρίας της Συρίας Bouthaina Shaaban στο Όσλο.

Σύμφωνα με το Stars & Stripes , το ΝΑΤΟ σκέφτεται τώρα για το πώς να σφραγίσει ερμητικά τα τουρκο-συριακά σύνορα, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροπλάνων του συστήματος Alliance Ground Surveillance (AGS) [2].

[1] “Συρία: Μήπως άλλαξε στρατηγική ο τουρκικός στρατός; ”, traduction Κριστιάν , Δίκτυο Βολταίρος, 17 juin 2014.

[2] “Europe’s fear : Turkey’s porous border serves as gateway for ISIL’s spread”, John Vandiver, Stars and Stripes, 5 juillet 2014.