Reţeaua Voltaire
«Arta razboiului»

Mari manevre nucleare în Camera Deputatilor din Italia

Parlamentul italian a terminat de ratificat de facto respingerea de catre Nato a dezarmarii nucleare bazîndu-se pe fabula unei aliante atlantice, în care fiecare voce conteaza. În realitate, în 2011, Nato-ul nu numai ca a depasit o rezolutie a ONU-ului atacînd Libia pentru a schimba regimul care exista, ea a violat de asemenea propiile sale statuturi, atunci cînd nu a reunit Consiliul Atlanticului de Nord, pentru a obtine lumina verde. Ideia ca acest Consiliu ar putea preveni o deriva imperialista a Aliantei , este deci o îndelaciune, cunoscuta de toti membrii sai.

| Roma (Italia)
+
JPEG - 68.7 ko

În ajunul debutului Tratatului de Interzicere al Armelor Nucleare, în camera Deputatilor, pe 19 Septembrie, o motiune PD (abrev. de Partidul Democrat) semnata de Moscatt si altii, a fost aprobata de marea majoritate (296 contra 72, si 56 abtineri). Aceeasi motiune obliga Guvernul ’’sa continue sa urmareasca obiectivul pentru o lume fara arme nucleare, printr-o pozitie importanta a Tratatului de Ne-Proliferare (TNP), considerîndu-l compatibil cu problemele obligatorii de la sediul Aliantei Atlantice, posibilitatea de a se alatura la Tratatul de Interzicere al Armelor Nucleare, aprobat de Adunarea generala de la ONU’’.

Motiunea PD, ’’asupra careia guvernul a emis o opinie favorabila’’, este o cortina de fum pentru a ascunde faptul ca Italia este obisnuita cu reînarmarea nucleara în crestere si al NATO, gazduind, cu o violare totalã a TNP, bombele americane B-61, care în 2020, vor fi înlocuite cu B61-12, si mai periculoase înca.

Adevarata pozitie a guvernului Gentiloni a aparut în ziua urmatoare, prin Consiliul Atlanticului de Nord, din care faceau parte alte 28 de guverne ale NATO, atunci cînd a respins Tratatul de la ONU, în totalitate [1]. În Camera Deputatilor, motiunea PD a fost votata de Forza Italia, Fratelli d’Italia, Scelta Civica, Alternativa Popolare, Democrazia Solidale, si Gruppo Misto.

Lega Nord, absenta în momentul votarii, are o motiune proprie si cere guvernului ’’sa nu renunte la garantia oferita de Statele-Unite pentru a apara Europa si tara noastra, nu necesar în legatura cu Rusia’’. Ca si cum Italia s-ar fi aflat pe pozitia de a determina contra cui trebuiau sa fie îndreptate armele nucleare ale SUA.

Sinistra Italiana (Stînga Italiana) si Articolul 1, în motiunile lor refuzate de Camerã, cer eliminarea armelor nucleare apartinînd Statelor-Unite, din Italia, în domeniul de aplicare al Tratatului de Ne-Proliferare, si adeziunea Italiei la Tratatul de la Natiunile Unite. Cu toate acestea, de acord cu motiunea PD, aceste doua grupuri nu au votat contra, însa s-au abtinut.

Miscarea 5 Stelle, a votat contra. În motiunea sa, care de asemenea este respinsa, nu cere guvernului, nici eliminarea din Italia, a armelor nucleare ale Statelor-Unite în conformitate cu Tratatul de Ne-Proliferare, nici adeziunea Italiei la Tratatul de la ONU, însa ’’de a relata Parlamentului, prezenta armelor nucleare în Italia, nu devenind astfel înca o cortina pentru a ascunde legatura atlantica de confidentialitate inexistenta, fata de cetatenii si parlamentarii din SUA’’, si de ’’ a declara indisponibilitatea Italiei de a utiliza arme nucleare, si de a nu obtine componentii necesari, pentru ca sa transforme avioanele F-35 capabile sa transporte arme nucleare’’.

Motiunea lui M5S reflecta pozitia admisa de aspirantul la postul de Prim Ministru, Luigi Di Maio, cã ’’nu dorim sa iesim din NATO’’ (asa cum a afirmat în luna trecuta Aprilie, într-o conferinta în SUA), cu toate acestea, (asa com a afirmat într-un interwiu, în luna trecuta Iunie), dorim sa continua în NATO, însa dorim sa negociem majoritatea alegerilor’’).

Iluzie, sau, mai rãu înca. Consiliul Atlanticului de Nord, stabileste regulile NATO-ului, ’’nu exista votare, sau hotarîre a majoritatii’’, totusi ’’hotarîrile sunt luate prin unanimitate si de comun acord’’, adica, de acord cu Statele-Unite, carora le apartine, de drept, sarcina de Comandou Suprem Aliat, în Europa, si alte comandouri-cheie, incluind pe cel al Grupului de Planificare Nucleara al NATO.

A promite ca F-35, proiectate pentru atac nuclear, în special cu B61-12, pot sa fie folosite de Italia, ca un tip de siguranta care împiedica uzul de arme nucleare, este ca si o poveste povestita copiilor pentru ca sa-i faci sa adoarma linistiti.

Traducere
Light Journalist

Sursa
Il Manifesto (Italia)

[1] Sursă: « Déclaration du Conseil de l’Atlantique Nord à propos du traité sur l’interdiction des armes nucléaires », Réseau Voltaire, 20 septembre 2017. Analiză: “La NATO Boccia il Disarmo Nucleare”, di Manlio Dinucci, Il Manifesto (Italia) , Rete Voltaire, 26 settembre 2017.

Articole sub licenţă Creative Commons

Puteţi reproduce liber articolele din Reţeaua Voltaire, cu condiţia să citaţi sursa şi să nu le modificaţi, nici să nu le utilizaţi în scopuri comerciale (licenţă CC BY-NC-ND)

Susţineţi Reţeana Voltaire

Utilizaţi acest site, în care veţi găsi analize de calitate care vă vor ajuta să vă modelaţi înţelegerea lumii. Acest site nu poate exista fără susţinerea voastră financiară.
Ajutaţi-ne printr-o donaţie

« NATO Go Home ! »
« NATO Go Home ! »
de Thierry Meyssan
Turcia, în căutarea puterii
Geopolitica
Turcia, în căutarea puterii
de Thierry Meyssan
Viitorul din ce în ce mai înarmat al Americii
« Arta Razboiului »
Viitorul din ce în ce mai înarmat al Americii
de Manlio Dinucci, Reţeaua Voltaire
 
Grecia, își vinde bazele militare, Statelor Unite
« Arta Razboiului »
Grecia, își vinde bazele militare, Statelor Unite
de Manlio Dinucci, Reţeaua Voltaire
 
Reconstituirea Partidului colonial francez
« Sub ochii nostri » (13/25)
Reconstituirea Partidului colonial francez
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Interpretarea Şhoahului
Interpretarea Şhoahului
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
« Afacerea secolului »
« Afacerea secolului »
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Victoria Franței pentru Pace
« Sub ochii nostri » (12/25)
Victoria Franței pentru Pace
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Ambițiile germane în Orientul Mijlociu extins
Ambițiile germane în Orientul Mijlociu extins
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire