Δίκτυο Βολταίρος

Μεταμόρφωση

Αναδημοσιεύουμε εδώ το πρωτοσέλιδο άρθρο της Al-Watan, στο οποίο ο Τιερί Μεϋσάν παρουσιάζει στους Σύρους αναγνώστες την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη χώρα τους. Το παρόν άρθρο περιλαμβάνει αρκετές πληροφορίες που αγνοήθηκαν από τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και φωτίζει τη διαδικασία λήψης απόφασης από τον πρόεδρο Τραμπ, με τους Σαουδάραβες και Καταριανούς συμμάχους του και τους Ρώσους εταίρους του.

| Δαμασκός (Συρία)
+
JPEG - 29.8 ko

Η Συρία είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης για τα έθνη όλου του κόσμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία αντιμετώπιζαν η μία την άλλη. Στις 20 Δεκεμβρίου 2018, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αποσυρθεί χωρίς αποζημίωση.

Αυτή η ημερομηνία θα μετρήσει στην ιστορία του κόσμου ως την πιο σημαντική μετά τις 26 Δεκεμβρίου 1991 (διάλυση της ΕΣΣΔ). Για 27 χρόνια, ο κόσμος ήταν μονοπολικός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η κορυφαία οικονομική και στρατιωτική δύναμη. Ήταν οι μοναδικοί κυρίαρχοι των γεγονότων.

Πριν από τρία χρόνια, έχασαν το οικονομικό τους καθεστώς και ξεπεράστηκαν από την Κίνα. Στη συνέχεια, έχασαν την ιδιότητά τους ως την πρώτη συμβατική στρατιωτική δύναμη ενώπιον της Ρωσίας. Μόλις έχασαν τη θέση της πρώτης πυρηνικής δύναμης ενάντια στα ρωσικά υπερηχητικά όπλα.

Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο στρατηγός Μάττις τήρησαν τις υποσχέσεις τους να αποσύρουν την υποστήριξη της χώρας τους στους τζιχαντιστές, καθώς και να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Ωστόσο, για τον Μάττις, το τέλος του Συνασπισμού κατά του Νταές που συγκεντρώνει 73 έθνη γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες προδικάζει τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Ως στρατιώτης, δεν μπορεί να δεχτεί τον κίνδυνο να στερηθεί συμμαχιών. Αντίθετα, ο πρόεδρος Τραμπ επιβεβαιώνει ότι η πτώση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επιτρέπει πλέον κανέναν πόλεμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδύνατο να συνεχίσει να διοικεί τους συμμάχους και επείγον να αναβιώσει την οικονομία των ΗΠΑ.

Η απόφαση του προέδρου Τραμπ έχει μελετηθεί διεξοδικά.

Ακολουθεί την επίσκεψη στη Δαμασκό του Ρώσου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ. Διευθύνει το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα στη χώρα του. διαθέτει επί τούτου έναν ειδικό προϋπολογισμό που ξεφεύγει από κάθε δυτικό έλεγχο και δεν εμφανίζεται στον επίσημο προϋπολογισμό του κράτους. Συμφωνήθηκαν οι όροι της ανοικοδόμησης και των μελλοντικών οικονομικών σχέσεων, μόνο σε ρούβλια και μέσω μιας ειδικής τράπεζας, εκτός δολαρίου.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί επίσης την επίσκεψη στη Δαμασκό ενός Αραβικού αρχηγού κράτους, του Ομάρ ελ-Μπασίρ. Ο πρόεδρος του Σουδάν εκπροσωπούσε ταυτόχρονα τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Μόλις έδωσε αναφορά στον πρόεδρο Τραμπ των αποτελεσμάτων της συνάντησής του με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, έγινε η ανακοίνωση της στρατιωτικής απόσυρσης των ΗΠΑ.

Ένα σχέδιο για την επανένταξη των Κουρδών μαχητών στο Συριακό Αραβικό Στρατό συζητήθηκε με τη βοήθεια του Ιράν. Φέρεται ότι θα περάσει από μια παρέμβαση της κύριας ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής.

Ταυτόχρονα, η συμφωνία του αιώνα δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά ήδη εφαρμόζεται. Η Χαμάς δεν μάχεται πλέον με το Ισραήλ, αλλά από τώρα και στο εξής χρηματοδοτείται από εκείνο, μέσω του Κατάρ. Η Χασεμιτική μοναρχία θα πρέπει να δεχθεί να κυβερνήσει τους Παλαιστινίους με τον κίνδυνο να την ανατρέψουν. Το καθεστώς του απαρτχάιντ στο Τελ Αβίβ αναμένεται να γνωρίζει τα επόμενα χρόνια την ίδια μοίρα με αυτή της Πραιτώριας.

Ο κόσμος δεν εξελίσσεται όπως το είχαμε σκεφτεί: από ένα μονοπολικό σύστημα σε ένα πολυπολικό σύστημα. Φυσικά, υπάρχει στη μια πλευρά η ρωσοκινεζική ευρασιατική ένωση, αλλά δεν υπάρχει πλέον Δύση. Ξαφνικά, κάθε κράτος του ΝΑΤΟ επανακτά την ανεξαρτησία του. Είναι πιθανό ότι ορισμένα θα αναλάβουν πρωτοβουλίες, πεπεισμένοι ότι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Είναι ακόμη πιθανό να ξανακάνουν πολέμους μεταξύ τους.

Ό τι μάθαμε για το κόσμο τέλειωσε. Ξεκινά μια νέα εποχή.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

Πηγή
al-Watan (Συρία)

Άρθρα υπό την άδεια «Creative Commons»

Μπορείτε να αναπαραγάγετε ελεύθερα τα άρθρα του Δικτύου Βολταίρος, με την προϋπόθεση να αναφέρετε τη πηγή και να μη τα τροποποιήσετε ούτε να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς (άδεια CC-BY-NC-ND).

Υποστήριξη του Δικτύου Βολταίρος

Χρησιμοποιήσετε αυτό τον ιστοτόπο όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις ποιότητας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο. Αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική υποστήριξη σας.
Βοηθήστε μας με δωρεά.

Πώς να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Βολταίρος;

Οι διαχειριστές του δικτύου είναι όλοι εθελοντές.
- Μεταφραστές με επαγγελματικό επίπεδο: μπορείτε να συμμετάσχετε στη μετάφραση των άρθρων.

Λίβανος: Οι αιτίες της τραπεζικής κρίσης του αιώνα
Λίβανος: Οι αιτίες της τραπεζικής κρίσης του αιώνα
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να γίνει η Ειρηνο-Ατλαντική Συμμαχία
Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να γίνει η Ειρηνο-Ατλαντική Συμμαχία
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Έξι αντιφατικά σχέδια για τη παγκόσμια τάξη
Έξι αντιφατικά σχέδια για τη παγκόσμια τάξη
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Οι αδιάλυτες αντιφάσεις του Ντάες και του PKK / YPG
Οι αδιάλυτες αντιφάσεις του Ντάες και του PKK / YPG
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Προπαγάνδα και μετα-αλήθεια
Προπαγάνδα και μετα-αλήθεια
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος