Reţeaua Voltaire

Metamorfoza

Reluam aici redactia lui Al-Watan, în care Thierry Meyssan prezinta cititorilor sirieni retragerea trupelor americane din tara lor. Acest articol include mai multe informatii care au fost ignorate de mass-media occidentale, si arunca o lumina asupra modului în care a fost luata decizia de presedintele Trump, alaturi de aliatii sai sauditi si qatari, si partenerii sai rusi.

| Damasc (Siria)
+
JPEG - 29.8 ko

Siria a fost transformata într-un cîmp de lupta, pentru natiunile din întreaga lume. Statele-Unite si Rusia, se confruntau reciproc. Pe 20 decembrie 2018, Washingtonul a hotarît sa se retraga fara compensatie.

Aceasta data va conta în istoria lumii, ca fiind cea mai importanta, dupa aceea din 26 decembrie 1991 (dizolvarea URSS-ului). Timp de 27 de ani, lumea a fost unipolara. Statele-Unite erau prima putere economica si militara. Ei erau singurii stapîni ai evenimentelor.

Acum trei ani, ele si-au pierdut statutul economic, si au fost depasite de China. Apoi, ele si-au pierdut statutul de prima putere militara conventionala, fata de Rusia. Ele au pierdut acum, pe cea de prima putere militara nucleara, fata de armele hipersonice ruse.

Presedintele Trump si generalul Mattis, si-au pastrat promisiunea de a retrage sprijinul tarii lor, jihadistilor, asa precum pe cea de a-si retrage trupele de lupta atît din Siria cît si din Afganistan. Cu toate acestea, pentru Mattis, sfîrsitul Coalitiei anti-Daesh reunind 73 de natiuni în jurul Statelor-Unite, anunta dizolvarea NATO-ului. Ca soldat, el nu poate accepta riscul de a ramîne fara aliante. Dimpotriva, presedintele Trump afirma ca, caderea Statelor-Unite nu mai permite nici un tip de razboi. Dupa el, este imposibil să se continue a comanda aliații , si este urgenta revigorarea economiei americane.

Decizia președintelui Trump a fost îndelung gândită.

Ea a urmat vizitei la Damasc a vice-Primului ministru rus Yuri Borisov. El conduce complexul militar-industrial din țara sa. El dispune de un buget special pentru acest lucru, care scapa oricarui control occidental și nu apare în bugetul oficial al Statului. Este convenit asupra condițiilor de reconstrucție și a relațiilor economice care vor veni, numai în ruble și plecînd de la o bancă specială, afara din dolar.

De asemenea, această decizie a urmat vizitei la Damasc a unui șef de Stat arab, Omar el-Bashir. Președintele Sudanului a reprezentat atât pe omologii săi din SUA, cît si Sauditii și Qatarii. Imediat ce a raportat președintelui Trump asupra întâlnirii sale cu președintele Bashar al-Assad, anunțul a fost acela de a face retragerea armatei americane.

Un plan de reintegrare a luptătorilor kurzi în Armata Araba Siriană a fost discutat cu ajutorul Iranului. Va trece printr-o intervenție a principalei miliții șiite irakiene.

În același timp, afacerea secolului nu a fost anunțată, dar este deja pusă în aplicare. Hamas nu mai luptă cu Israelul, dar acum este finanțat de el, prin Qatar. Monarhia hasemita va trebui să accepte să domnească asupra Palestinienilor cu riscul de a fi răsturnați de ei. Regimul de apartheid din Tel-Aviv va trebui să sufere în următorii ani, aceeași soartă ca și cea din Pretoria.

Lumea nu evoluează așa cum ne-am gândit: de la un sistem unipolar la un sistem multipolar. Desigur, există uniunea eurasiatică ruso-chineză, dar nu mai există nici un Occident. Dintro-dată, fiecare stat al NATO-ului își recapătă independența. Este probabil ca unii vor lua inițiative, convinși să știu ce trebuie să facă. Este posibil chiar, ca ei să intre în războaie între ei.

Tot ceea ce învățasem despre lume a luat sfîrsit. O nouă eră începe.

Traducere
Light Journalist

Sursa
Al-Watan (Siria)

Articole sub licenţă Creative Commons

Puteţi reproduce liber articolele din Reţeaua Voltaire, cu condiţia să citaţi sursa şi să nu le modificaţi, nici să nu le utilizaţi în scopuri comerciale (licenţă CC BY-NC-ND)

Susţineţi Reţeana Voltaire

Utilizaţi acest site, în care veţi găsi analize de calitate care vă vor ajuta să vă modelaţi înţelegerea lumii. Acest site nu poate exista fără susţinerea voastră financiară.
Ajutaţi-ne printr-o donaţie

Sub “scutul” rachetelor nucleare SUA în Europa
«Arta Razboiului»
Sub “scutul” rachetelor nucleare SUA în Europa
de Manlio Dinucci, Reţeaua Voltaire
 
Gafa nucleara a NATO
Gafa nucleara a NATO
de Manlio Dinucci, Reţeaua Voltaire
 
Turcia nu se va alinia nici cu NATO nici cu OTSC
Turcia nu se va alinia nici cu NATO nici cu OTSC
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Primele obstacole ale Fraților musulmani
«Sub ochii noștrii» (6/25)
Primele obstacole ale Fraților musulmani
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Modelul SUA al guvernului «suveran»
«Arta Razboiului»
Modelul SUA al guvernului «suveran»
de Manlio Dinucci, Reţeaua Voltaire
 
Revelații asupra atentatelor din 2004 și 2017 în Spania
Revelații asupra atentatelor din 2004 și 2017 în Spania
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire