Δίκτυο Βολταίρος

Η ΕΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος ενάντια στη "συμφωνία του αιώνα" των ΗΠΑ

+

Η τελική ανακοίνωση της συνόδου κορυφής στο Σαρμ ελ-Σέιχ, που έφερε μαζί την ΕΕ και τον Αραβικό Συνδέσμο, στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2019, εκδηλώνει σαφώς την αντίθεση στη «συμφωνία του αιώνα» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ [1].

Θεωρώντας ότι η αραβοϊσραηλινή διένεξη σέρνεται και κανένα από τα μέρη δεν το έχει λύσει, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε μια ρεαλιστική προσέγγιση που δεν λαμβάνει υπόψη το διεθνές δίκαιο αλλά την πραγματικότητα στο έδαφος. Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ, ο γαμπρός του Jared Kuschner, σχεδίασε ένα σχέδιο που έχει εξελιχθεί και για το οποίο τίποτα δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Φαίνεται ωστόσο ότι βασίζεται στη δημιουργία μιας ενιαίας παλαιστινιακής οντότητας υπό τη χορηγία της Σαουδικής Αραβίας (και όχι πλέον της Ιορδανίας), σε πολύ ισχυρή στήριξη για την οικονομική ανάπτυξη που θα χρηματοδοτηθεί από τα κράτη του Κόλπου (και όχι από τους Δυτικούς), καθώς και στην αναγνώριση πολλών ισραηλινών προσαρτήσεων.

Στην τελική ανακοίνωση τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος κάνουν ρητή αναφορά στο διεθνές δίκαιο ως την κόκκινη γραμμή του αραβο-ισραηλινού ζητήματος. Ωστόσο, σε όλα τα πρόσφατα κείμενα της Ένωσης, δεν γίνεται λόγος πλέον για διεθνή δίκαιο, αλλά για "λύσεις βασισμένες σε κανόνες του δικαίου" (που μπορεί να είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο). Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για τις δηλώσεις για τη Βενεζουέλα. Επιστρέφοντας στην κλασσική ορολογία, η Ένωση και ο Σύνδεσμος αντιτίθενται εκ των προτέρων στη λύση που επινοήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Αυτή η σύνοδος κορυφής χαρακτηρίστηκε από την απουσία του ιρανικού ζητήματος και την ισχυρή παρουσία της Γερμανίας, που εκπροσωπήθηκε από την καγκελάριο Angela Merkel, στην αραβική σκηνή.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1] “Sharm El-Sheikh summit declaration”, Voltaire Network, 25 February 2019.

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

Άρθρα υπό την άδεια «Creative Commons»

Μπορείτε να αναπαραγάγετε ελεύθερα τα άρθρα του Δικτύου Βολταίρος, με την προϋπόθεση να αναφέρετε τη πηγή και να μη τα τροποποιήσετε ούτε να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς (άδεια CC-BY-NC-ND).

Υποστήριξη του Δικτύου Βολταίρος

Χρησιμοποιήσετε αυτό τον ιστοτόπο όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις ποιότητας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο. Αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική υποστήριξη σας.
Βοηθήστε μας με δωρεά.

Πώς να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Βολταίρος;

Οι διαχειριστές του δικτύου είναι όλοι εθελοντές.
- Μεταφραστές με επαγγελματικό επίπεδο: μπορείτε να συμμετάσχετε στη μετάφραση των άρθρων.

Ο Ερντογάν θέλει τη βόμβα
Ο Ερντογάν θέλει τη βόμβα
του Μάνλιο Ντινούτσι, Δίκτυο Βολταίρος
 
Ο νέος κόσμος ανακάμπτει μπροστά μας
Ο νέος κόσμος ανακάμπτει μπροστά μας
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Η τουρκική εισβολή στην Ροζάβα
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" (3/3)
Η τουρκική εισβολή στην Ροζάβα
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Το Κουρδιστάν, όπως το φαντάζεται η γαλλική αποικιοκρατία
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή ειρήνης" (2/3)
Το Κουρδιστάν, όπως το φαντάζεται η γαλλική αποικιοκρατία
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Η γενεαλογία του κουρδικού ζητήματος
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" (1/3)
Η γενεαλογία του κουρδικού ζητήματος
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος