Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενέκρινε μια επιδρομή εναντίον μιας αποθήκης όπλων της Χεζμπολάχ με ένα νέο όπλο, το οποίο δοκιμάζεται εδώ και επτά μήνες στη Συρία. Δεν είναι γνωστό εάν ο δεύτερος πρωθυπουργός, Μπένι Γκάντς, συμφώνησε.

Δεν είναι γνωστό ποιο είναι το όπλο που χρησιμοποιείται. Ωστόσο, έχει ήδη δοκιμαστεί στη Συρία από τον Ιανουάριο του 2020. Πρόκειται για ένα πύραυλο του οποίου η κεφαλή έχει μια τακτική πυρηνική συνιστώσα που προκαλεί ένα μανιτάρι καπνού χαρακτηριστικό των πυρηνικών όπλων. Δεν είναι προφανώς ατομική βόμβα με τη στρατηγική έννοια.

Ισραηλινή δοκιμή στη Συρία.

Αυτό το όπλο δοκιμάστηκε στη Συρία σε μια πεδιάδα στην ύπαιθρο, στη συνέχεια στον Περσικό Κόλπο, στη θάλασσα, εναντίον ιρανικών πολεμικών πλοίων. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε σε αστικό περιβάλλον, σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον που έκαναν το ωστικό κύμα και τις δονήσεις να αντανακλούν στο νερό και τα βουνά. Μακριά από την καταστρέψει μόνο το λιμάνι της Βηρυτού, σκότωσε πάνω από εκατό ανθρώπους, τραυμάτισε τουλάχιστον 5.000 άλλους και κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό το ανατολικό τμήμα της πόλης (το δυτικό τμήμα προστατεύθηκε σε μεγάλο βαθμό από το σιλό σιτηρών).

Σε αυτές τις δορυφορικές φωτογραφίες, μπορούμε να διακρίνουμε τη καταστροφή της αποθήκης της Χεζμπολάχ και μέρους του λιμανιού.

Το Ισραήλ ενεργοποίησε αμέσως τα δίκτυά του στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για να καλύψει το έγκλημά του και να εισηγείται την ιδέα της τυχαίας έκρηξης ενός αποθέματος λιπασμάτων, και όπως συμβαίνει συχνά, επισημαίνονται ψευδείς ένοχοι και η διεθνής μιντιατική μηχανή επαναλαμβάνει αυτό το ψεύδος ξανά και ξανά, ελλείψει οποιασδήποτε έρευνας. Ωστόσο, υπήρχε πράγματι ένα μανιτάρι καπνού ασυμβίβαστο με την υπόθεση μιας έκρηξης λιπασμάτων.

Το μανιτάρι καπνού που παρατηρήθηκε στη Βηρυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θα προκαλούσε ένα συμβατικό εκρηκτικό.

Ακριβώς όπως ούτε η Συρία ούτε το Ιράν είχαν επικοινωνήσει για αυτό το όπλο όταν χτυπήθηκαν, τα πολιτικά κόμματα του Λιβάνου κατέληξαν αμέσως σε συμφωνία για να μην πούνε τίποτα για να μην αποθαρρυνθεί ο πληθυσμός τους. Ξεκίνησε έρευνα, όχι για την αιτία της έκρηξης, αλλά για την ευθύνη του προσωπικού του λιμένα σχετικά με την αποθήκευση αυτών των λιπασμάτων που υποτίθεται ότι ήταν η αιτία της έκρηξης. Ωστόσο, αυτό το ψέμα δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να στραφεί ενάντια στα πολιτικά κόμματα που το είχαν φανταστεί.

Το Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για το Λίβανο, το οποίο επρόκειτο να δημοσιοποιήσει την απόφασή του για την περίπτωση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005, αποφάσισε να την αναβάλει για λίγες ημέρες. Ομοίως σε αυτήν την περίπτωση, η έκρηξη ενός μικρού φορτηγού είχε καλύψει την εκτόξευση ενός πυραύλου που περιλάμβανε ένα νέο όπλο, όπως αυτή τη φορά η έκρηξη του νιτρικού αμμωνίου κάλυψε την εκτόξευση ενός πυραύλου που περιλαμβάνει ένα άλλο νέο όπλο.

Αποκάλυψα, πέντε χρόνια αργότερα, πέντε χρόνια πολύ αργά, σε ένα ρωσικό περιοδικό πώς σκοτώθηκε ο Ραφίκ Χαρίρι [1], ενώ η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα βίντεο που πιστοποιεί τη συμμετοχή του Ισραήλ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δολοφονία του 2005 στόχευε έναν πρώην σουνίτη πρωθυπουργό και ότι η επίθεση του 2020 δεν στόχευε τη σιιτική Χεζμπολάχ, αλλά την Λιβανέζικη Αντίσταση στο σύνολό της.

Αυτή τη φορά, ορισμένες πρεσβείες πραγματοποίησαν έρευνες, ιδίως λαμβάνοντας δείγματα κόκκων και φίλτρων αέρα από ασθενοφόρα που αμέσως πήγαν επί τόπου. Είναι ήδη υπό εξέταση στις αντίστοιχες χώρες τους.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

[1« Révélations sur l’assassinat de Rafiq Hariri » (Αποκαλύψεις για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαριρί), par Thierry Meyssan, Оdnako (Russie) , Réseau Voltaire, 29 novembre 2010.