Ο πρόεδρος του αυτοανακηρυγμένου κράτους του Artakh, Arayik Harutyunyan (φωτογραφία), κατηγόρησε στις 11 Οκτωβρίου 2020 το Ισραήλ ότι συμμετείχε ενεργά στον «4ήμερο πόλεμο» το 2016 και ότι εμπλέκεται με πλήρη γνώση των γεγονότων σε αυτόν του 2020.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γενοκτονική πρόθεση της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν είναι αναμφίβολη αναφορικά με εκείνη που διέπραξαν οι πληθυσμοί αυτών των δύο κρατών το 1894-95 και το 1915-23 εναντίον των μη μουσουλμάνων και ιδιαίτερα των Αρμένιων Ορθόδοξων.

Το Ισραήλ έχει προμηθεύσει όπλα στο Αζερμπαϊτζάν τρεις ημέρες πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών και άλλες τρεις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου [1]. Επί του παρόντος, Ισραηλινοί αξιωματικοί συμβουλεύουν τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν για τη χρήση αυτών των όπλων.

Για τον πρόεδρο Harutyunyan, το Ισραήλ, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι το καταφύγιο των επιζώντων της «τελικής λύσης», δεν μπορεί να αγνοήσει τη γενοκτονία που ετοιμάζεται. Εάν ήταν ειλικρινές, εκείνο που ισχυρίζεται ότι θέλει να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω γενοκτονία, θα αποσυρόταν αμέσως από τη σύγκρουση.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1« L’Azerbaïdjan armé par Israël contre l’Artsakh », Réseau Voltaire, 1er octobre 2020.