President Vladimir Poetin heeft aan de secretaris-generaal van de VN aangekondigd en aan de Raad van staatshoofden en regeringsleiders van de Sjanghai Samenwerkingsorganisatie herhaald dat hij de 300.000 ton meststoffen die in de havens van de EU zijn geblokkeerd, aan de ontwikkelingslanden zal aanbieden.

Rusland is ook bereid om zelf de zeetransporten te verzorgen.

Meststoffen zijn essentieel voor de gewassen, vooral fosfaatmeststoffen voor arme gronden. Stikstofmeststoffen worden gemaakt van gas. Rusland is na China de grootste exporteur van meststoffen. Alleen rijke landen kunnen het zich veroorloven meststoffen te kopen, ontwikkelingslanden kunnen zich die over het algemeen niet veroorloven, met als gevolg een lage landbouwproductie en voedselproblemen.

Volgens de Verenigde Naties zal de verstoring van de wereldmarkt voor meststoffen als gevolg van de westerse sancties tegen Rusland over 18 maanden automatisch leiden tot een aanzienlijke daling van de landbouwproductie. Secretaris-generaal António Guterres waarschuwt sinds eind augustus voor een "dreigende hongersnood". De kwestie van de graanleveringen uit Oekraïne is slechts van secundair belang.

Vertaling
openbaararchief.nl