Xe Services is opgericht door Eric Prince, ex-lid van de Amerikaanse Navy SEALS. Hij richtte in 1997 Blackwater op, de grootste ‘private military company’ (huurlingenorganisatie) van Amerika. Blackwater voerde beveiligingstaken uit voor het Pentagon in Irak, Afghanistan en andere oorlogsgebieden.

Een particulier militair bedrijf of huurlingenorganisatie is een bedrijf dat directe taken uitvoert voor een leger, meestal logistiek, of beveiliging. Het Pentagon heeft sinds 1994 rond de 3600 contracten afgesloten met twaalf Amerikaanse bedrijven voor een totaal bedrag van zo’n 300 miljard dollar. Voor het Amerikaanse leger is het inhuren van dit soort bedrijven vaak goedkoper dan het inzetten van eigen soldaten. Volgens schattingen wordt ongeveer 30 miljard dollar van de 87 miljard dollar die de VS uitgeven aan Irak, uitgegeven aan particuliere militaire bedrijven.

Blackwater verliet Irak eind 2008. In 2009 besloot het bedrijf een naamswijziging door te voeren om haar negatief imago als gevolg van haar optreden in Irak kwijt te raken. Dit omdat Blackwater onder andere veel burgers heeft vermoord in Irak. In september 2007 schoot Blackwater in Baghdad lukraak zeventien burgers dood. De Amerikaanse regering stond toen op het punt om Blackwater voor het gerecht te slepen.

Xe Services heeft de beschikking over grote trainingskampen in de VS, waar meer dan 50.000 mannen zijn opgeleid. Xe Services opent nu ook in andere landen kampen waar huurlingen worden getraind om oorlogssituaties te beheersen. Volgens de New York Times ondertekende Eric Prince in Abu Dhabi vorig jaar juli een contract met de VAE ter waarde van 529 miljoen dollar.

In verschillende landen, waaronder Zuid-Afrika en Colombia, worden nu huurlingen geworven om een bataljon van 800 man te vormen dat opgeleid zal worden in Zayed Military City. Daar worden ze getraind door Britse, Franse en Duitse militaire professionals die een achtergrond hebben in paramilitaire oorlogsvoering en geheime diensten. De huurlingen krijgen 200.000 tot 300.000 dollar per jaar betaald. Rekruten beginnen met 150 dollar per dag.

Als het bataljon ‘startklaar’ is, zal de VAE miljoenen dollars investeren in een brigade van enkele duizenden huurlingen. Daarvoor zal ook een nog groter trainingskamp in de woestijn bij Abu Dhabi opgezet worden. De belangrijkste steun komt van de kroonprins van Abu Dhabi, Sheik Mohammed bin Zayed al-Nahyan, die zijn opleiding heeft genoten aan de Britse militaire academie Sandhurst. Sjeik Mohammed bin Zayed heeft nauwe banden met het Amerikaanse Pentagon. Hij ondersteunt de Amerikaanse plannen voor een eventuele invasie in Iran. De kroonprins en zijn vriend Eric Prince zijn de uitvoerders van een militair project dat in Washington besloten is.

Het doel van deze militaire exercitie in de VAE is onlangs onthuld door de New York Times. Zo worden de huurlingen opgeleid om “speciale missies uit te voeren om interne opstanden neer te slaan, zoals die in de Arabische wereld het afgelopen jaar”. Het geheime leger van huurlingen zal dus gebruikt worden om volksopstanden in de Arabische wereld, zoals die dagelijks in de media te zien zijn, te onderdrukken. Zo is er een volksopstand in Bahrein onlangs neergeslagen door troepen uit de VAE, Qatar en Saoedi-Arabië. Deze troepen staan bekend om hun wreedheid en hun afkeer van westerse democratie.

‘Special operations missions’ zullen ook uitgevoerd worden in landen zoals Egypte en Tunesië met het doel volksbewegingen neer te slaan en om ervoor te zorgen dat de macht in de handen van regeringen blijft, die goede betrekkingen met de Verenigde Staten en Europese landen hebben.

Binnenkort zal er ook een aantal troepen naar Libië gestuurd worden die daar westerse belangen moeten verdedigen. Officieel om humanitaire hulp te bieden aan burgers. Wat het scenario in Libië ook moge zijn, een verdeeld land of een chaos zoals in Irak of Afghanistan, de NATO zal dit geheime leger inzetten voor zijn doeleinden. Volgens het goed geïnformeerde Voltaire Net zijn dit: 1) Het beschermen en beveiligen van olie- en gasinstallaties die in handen van Amerikaanse en Europese oliemaatschappijen zijn; 2) Het elimineren van regeringstegenstanders; 3) En om ervoor te zorgen dat het land zwak en verdeeld blijft. Dit zijn de ‘innovatieve oplossingen’ van Xe Services die zij de Amerikaanse regering biedt.

Vertaling
Het KNP
Bron
Il Manifesto (Italië)