În iunie 2018, Nancy Lindborg, Directoarea Institutului de Pace al SUA (USIP), a vizitat sediul AfriCom din Stuttgart. USIP este echivalentul NED pentru Departamentul Apărării. Ea dezvoltă acțiuni "umanitare" asa cum NED promovează "democrația". Nu este vorba, desigur, de o fundație filantropică a Pentagonului, însa de un instrument al Serviciilor Secrete.

Soldații italieni aflați în misiune în Djibouti, au donat cîteva mașini de cusut organizației umanitare care ajuta refugiații în această mică țară din Cornul Africii, situată în pozitie strategica și localizată pe principala ruta comercială Asia-Europa, până la gura Mării Roșii, în fața Yemenului. Aici, Italia îsi are propria sa bază militară care, din 2012, "oferă sprijin logistic operațiunilor militare italiene care se desfasoara în regiunea Cornului Africii, în Golful din Aden, în bazinul Somaliei și Oceanul Indian". Deci în Djibouti, militarii italieni nu se ocupă, doar, de mașinile de cusut.

În exercitiul Barracuda 2018, realizat aici, în luna trecuta Noiembrie, tragatori alesi de Forțele Speciale (a cărui comandă se află în Pisa) au fost antrenati în diferite condiții de mediu, chiar și pe timp de noapte, cu arme de precizie extrem de sofisticate, capabile să tinteasca obiectivul de la 1 sau 2 km de distanță. Nu se știe în ce operațiuni militare vor participa Forțele Speciale, deoarece misiunile lor sunt secrete; cu toate acestea, este sigur că acestea avea loc în principal la un nivel multinațional, sub comanda SUA. În Djibouti, există Camp Lemonnier, cea mai mare bază SUA în care opereaza, din 2001, Task Force Conjunta - Cornul Africii, alcătuită din 4 000 de specialisti în misiuni extrem de secrete, care includ asasinate, cu ajutorul de comandouri sau dronuri asasine, în particular, în Yemen și în Somalia. În timp ce avioanele și elicopterele pentru operațiunile speciale pleacă din Camp Lemonnier, dronurile au fost concentrate pe aeroportul Chabelley, la o distanță de zece kilometri de capitala. Aici sunt în curs de ridicare alte hangare, a caror construcție a fost încredințată de Pentagon unei companii din Catania, angajata deja pentru alte lucrari în Sigonella, baza principală a dronurilor SUA/NATO pentru operațiunile din Africa și Orientul Mijlociu.

În Djibouti există, de asemenea, o bază japoneză și una franceză, care găzduiesc trupele germane și spaniole. La acestea a fost adăugata, în 2017, o bază militară chineză, singura în afara teritoriului său național. În ciuda faptului că are un scop logistic fundamental, ca o pensiune pentru echipajele navelor militare care escortează nave comerciale, și ca un depozit pentru bunuri, ea reprezintă un semnal semnificativ al prezenței chineze în creștere în Africa. O prezență esențial economică, careia i se opun Statele Unite și alte puteri occidentale, în contrast cu o prezența militara în creștere. Prin urmare, are loc intensificarea operațiunilor conduse de Comandoul Africa, care are, doua comandouri importante subordonate, în Italia: U.S. Naval Forces Europa-Africa, în cazarma de la Ederle din Vicenza; Forțele Navale Europa-Africa (Forțele Navale SUA pentru Europa și Africa), al căror sediu se află la baza din Capodichino, din Napoli, formată din navele de război ale Flotei a VI-a, cu sediul în Gaeta.

În același cadru strategic, există o altă bază nord-americană de dronuri armate, care este în curs de construire în Agadez, în Niger, pe care Pentagonul o folosește deja pentru dronuri - baza aeriană 101, din Niamey. Acordă asistență operațiunilor militare pe care SUA le desfășoară de ani de zile, împreună cu Franța, în Africa din Sahel, în special în Mali, în Niger și în Ciad. La acestea două ultimele, sosește mâine Președintele Consiliului, G. Conte. Acestea sunt situate printre cele mai sărace țări din lume, dar sunt foarte bogate în materii prime - coltan, uraniu, aur, petrol și multe altele - exploatate de multinaționalele americane și franceze, care, din ce în ce mai mult, se tem de concurența companiilor chineze, care oferă condiții mult mai favorabile țărilor africane.

Încercarea de a împiedica avansul economic chinez, prin intervenții militare în Africa și în alte locuri, este în curs de fracasare. Chiar și mașinile de cusut donate în Djibouti, de militarii italieni, refugiaților, sunt «made in China».

Traducere
Light Journalist
Sursa
Il Manifesto (Italia)