E deja ceva cunoscut că SUA a montat pe armele exportate microcipuri cu ajutorul cărora pot localiza prin satelit poziția lor. Și dacă SUA doresc, blochează de la distanța centrala de conducere a focului. La aceste microcipuri capsulate și sigilate, mecanicii de sol nu au voie să umble.

Este cazul avioanelor F-16 și sistemelor antiaeriene Patriot, exportate care ar acționa împotriva aeronavelor SUA. Această măsură s-a aplicat initial statelor musulmane, mai ales arabe, din vecinătatea Israelului. Israelul fiind aliatul nr.1 al SUA.

Pakistanul aliatul SUA în antrenarea și înarmarea talibanilor care luptau cu sovieticii în Afganistan, a primit un ajutor militar anual de la SUA însumând 33 miliarde USD. Printre care și 85 de avioane F-16.

Din acest punct de vedere, incidentul aerian în care au fost implicate avioane indiene și pakistaneze are o importanță deosebită. SUA se preface ca nu știe dacă Pakistanul a folosit avioane F-16 și dacă unul din ele a fost doborât.

India este cel mai mare importator de arme rusești, printre care și avioane Su-30, asamblate local. Ea început procesul de selectare a tipului de avion care va înlocui 115 MiG-21. Valoarea contractului fiind de 18 miliarde USD.

Dacă India va alege F-16, ar plăti acesti bani SUA. Într-o posibilă misiune de bombardament a Pakistanului, aliatul SUA, India ar putea avea surpriza ca avioanele sale F-16, să nu poată descoperi sau lansa rachetele. În această ipoteză toate avioanele F-16 indiene, trimise la interceptare ar fi doborâte.

Un alt avion care concurează pentru contractul de 15 miliarde USD este JAS 39 Gripen. Avionul suedez dispune de un radar AESA conceput de BAe Systems și fabricat în Italia. BAe se ocupă de securitatea cibernetica a NATO și este pe locul 6 în topul furnizorilor de arme al SUA. Motorul este un F414G, produs de firma americană General Electric. Este la fel de simplu pentru SUA să procedeze și cu Gripen, la fel ca și cu F-16, în cazul în care India cumpăra aceste avioane.