Communiqué nr. 9 van de Overgangsregering

De regering van de Republiek Mali deelt de nationale en internationale opinie mee dat een vliegtuig van het Franse leger van het type A400, met registratiekenteken FRBAN, op dinsdag 11 januari 2022 op de route Abidjan-Gao-Abidjan heeft gevlogen.

Het genoemde vliegtuig, dat duidelijk het Malinese luchtruim schond, had zowel zijn transponder uitgeschakeld om niet te worden geïdentificeerd, als de communicatie met de Malinese luchtverkeersleidingsdiensten afgesneden.

Ondanks deze frauduleuze manoeuvre was het dankzij de onlangs verworven nationale defensiecapaciteiten mogelijk de baan van het vliegtuig te identificeren en te traceren.

De regering heeft deze schending van het luchtruim van Mali dan ook aan de kaak gesteld bij de Franse autoriteiten, die besloten de ECOWAS-sancties te steunen, die onder meer de sluiting van de land- en luchtgrenzen van de lidstaten met Mali inhouden.

Ter herinnering: ook de regering van Mali heeft, in toepassing van het wederkerigheidsbeginsel, naar aanleiding van de door de ECOWAS opgelegde sancties haar grenzen met de lidstaten van de ECOWAS, met uitzondering van Guinee, gesloten.

De regering, die de nationale en internationale opinie als getuige neemt, wijst alle verantwoordelijkheid af voor de risico’s waaraan de daders van deze praktijken zouden kunnen worden blootgesteld in geval van een nieuwe schending van ons luchtruim.

Tot slot roept de regering van Mali de bevolking op haar waakzaamheid te verdubbelen en zich te blijven mobiliseren.

Moge God Mali zegenen!

De minister van Territoriaal Bestuur en Decentralisatie,
Woordvoerder van de regering
Kolonel Abdoulaye MAIGA