Op 16 september 2023 ondertekenden de overgangsregeringen van Mali, Burkina Faso en Niger een verdrag tot oprichting van een defensieve alliantie, de "Alliance des États du Sahel" (AES).

"Onze prioriteit is de strijd tegen het terrorisme in de drie landen", verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken van Mali, Abdoulaye Diop.

Dit akkoord bevestigt de analyse van Thierry Meyssan dat de staatsgrepen in deze drie landen het voortvloeien uit dezelfde crisissituatie en onderscheiden moeten worden van die in Guinee en Gabon [1].

Het bevestigt ook de analyse met betrekking tot de overeenkomst tussen Niger en de Verenigde Staten ten koste van Frankrijk. Het verandert niets aan de strategie van Niger, maar geeft het land alleen meer tijd voor de regionale oorlog die wordt voorbereid [2].

Vertaling
openbaararchief.nl

[1Verwerping van Frankrijk in Franstalig Afrika is een straf voor 12 jaar verraad”, door Thierry Meyssan, Vertaling openbaararchief.nl, Voltaire Netwerk, 12 september 2023.

[2Frankrijk in toom gehouden door Verenigde Staten in Niger”, Vertaling openbaararchief.nl, Voltaire Netwerk, 17 september 2023.