Bugüne kadar 1.3 milyar Euro’ya mal olan (ama bu İtalya’nın % 7’sini üstlendiği gerçek tutardır, daha da artması bekleniyor) İttifakın genel karargahına büyük bir simgesel önem verildiğinden ilk zirve burada toplanmıştır. Hemen hemen öncekinin iki katına yakın, yaklaşık 4 000 askeri ve sivil personelin daimi olarak çalıştığı, günde ortalama 500 misafirin katılımıyla her yıl 5 000’den fazla toplantının düzenlendiği 18 büyük salon 250 000 metrekareden büyük bir yapıdır bu.

Şimdi merkezi uzun bir gövdeye bağlı 8 ana ve 4 tali kanattan oluşan yapı modüler tiptedir: dolayısıyla NATO genişledikçe genişleme özelliğine sahiptir. 20 yıldan uzun süredir yapmayı sürdürdüğü gibi.

1990’da Varşova Paktının dağılmasının arifesinde, ABD Dışişleri Bakanı James Baker SSCB Devlet Başkanı Mikail Gorbaçev’e « NATO tek bir karış dahi Doğu’ya yayılmayacaktır » güvencesini veriyordu. Ama 1999’da NATO, Yugoslavya Federasyonunu savaş yoluyla yıkarken, eski Varşova Paktı ilk üç ülkeyi içine alıyordu: Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan. Ardından 2004’te Estonya, Letonya, Litvanya (eskiden Varşova Paktı üyesi olan) ve Slovenya’ya (eskiden Yugoslavya Federasyonunun parçası olan) genişliyordu. 2008 yılında NATO Gürcistan’da yeni bir savaşın patlak vermesine katkıda bulunuyordu. 2009’da İttifak Arnavutluk’u (bir zamanla Varçova Paktı üyesi olan); 2017’de daha önce yine Yugoslavya Federasyonunun bir parçası olan Karadağ’ı içine alıyordu. 1999-2017 arasında 16’dan 29 üyeye genişledikten sonra NATO « kapısını açık bırakır »: daha önce SSCB’nin parçası olan Ukrayna ve Gürcistan; daha önce Yugoslavya Federasyonuna ait olan Bosna-Hersek ve Makedonya giriş için beklemektedirler. Bunu yapabilmek için NATO genişeyebilir bir genel karargaha sahip oldu.

Çeviri
Osman Soysal
Kaynak
Il Manifesto (İtalya)