Reţeaua Voltaire

Politica energetică a Statelor Unite

+

Secretarul de stat Mike Pompeo, fost director al fabricatului de componente pentru industria petrolieră Sentry International, a cerut foștilor colegi să coopereze pentru punerea în aplicare a politicii energetice a Statelor Unite ale Americii. Această solicitare coincide cu momentul în care Statele Unite ale Americii par să fi devenit, pe parcursul a unsprezece ani, primul producător mondial de hidrocarburi, depășind Arabia Saudită și Rusia, datorită petrolului și gazelor de șist.

La data de 12 martie 2019, intervenind la CERAWeek din Houston [1] Pompeo a reamintit faptul:
-  că Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Iranului pentru a-l împiedica să exporte hidrocarburi;
-  că Statele Unite au adoptat sancțiuni si împotriva Venezuelei, fapt pentru care această țară ar trebui să fie exclusă în mod provizoriu de pe piața mondială;
-  că Statele Unite au decis să mențină prezența militară în estul Siriei, pentru a împiedica această țară în a-și exploata propriile resurse.

În acest fel, Departamentul de Stat speră că producția Statelor Unite o va putea înlocui pe cea a Rusiei în Uniunea Europeană și pe cea iraniană în Asia. În acest context, a fost creat un departament pentru resursele energetice, condus de Francis Fannon.

Statele Unite ale Americii pun presiune pe Uniunea Europeană pentru a renunța la proiectul Nord Stream 2 [2] și pe OPEC+ pentru a înceta reducerea producției, astfel încât să permită o marjă de manevră țărilor importatoare. În același timp, încurajează țările importatoare să construiască noi porturi, pentru a permite intrarea petrolierelor și a transportoarelor de GNL ale Statelor Unite, și astfel să renunțe la aprovizionarea prin intermediul conductelor rusești.

Această politică ar trebui să se îmbine cu o serie de eforturi pentru a reduce cererea internă a Statelor Unite ale Americii.

La 17 martie, OPEC + (adică, OPEC - Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol - plus alte zece țări) a organizat la rândul său, o reuniune ministerială la Baku (Azerbaidjan). A luat notă de dificultatea de a anticipa evoluția pieței, din moment ce autorizațiile provizorii pentru a cumpăra petrol iranian sunt pe cale să expire și sancțiunile împotriva Venezuelei vor intra în vigoare din luna aprilie.

Cartelul, înființat în 2016, când prețul țițeiului era de 40 $ pe baril, confirmă intenția de a organiza piața în creștere (în prezent, prețul pe baril este de aproximativ 70 $). Prin urmare, ar trebui să anuleze ședința din aprilie și să aștepte până în iunie pentru a lua decizii.

Traducere
Cristina Georgiana Vieru

[1] “Mike Pompeo Address at CERAWeek”, by Mike Pompeo, Voltaire Network, 12 March 2019.

[2] ““Partidul american” în institutiile Uniunii Europene”, de Manlio Dinucci, Traduction Light Journalist, Il Manifesto (Italia) , Reţeaua Voltaire, 22 martie 2019.

Reţeaua Voltaire

Voltaire, ediţia internaţională

Articole sub licenţă Creative Commons

Puteţi reproduce liber articolele din Reţeaua Voltaire, cu condiţia să citaţi sursa şi să nu le modificaţi, nici să nu le utilizaţi în scopuri comerciale (licenţă CC BY-NC-ND)

Susţineţi Reţeana Voltaire

Utilizaţi acest site, în care veţi găsi analize de calitate care vă vor ajuta să vă modelaţi înţelegerea lumii. Acest site nu poate exista fără susţinerea voastră financiară.
Ajutaţi-ne printr-o donaţie

Cele două Franțe
«Sub ochii noștrii » (11/25)
Cele două Franțe
de Thierry Meyssan
Apel la arme, NATO mobilizat pe două fronturi
«Arta Războiului»
Apel la arme, NATO mobilizat pe două fronturi
de Manlio Dinucci, Reţeaua Voltaire
 
Pregatirea unui nou razboi împotriva cetațenilor Libiei
Pregatirea unui nou razboi împotriva cetațenilor Libiei
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Franța în angrenaj
«Sub ochii noștrii» (10/25)
Franța în angrenaj
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Pentru Uniunea europeană, timpul de a utiliza forța, a venit
Pentru Uniunea europeană, timpul de a utiliza forța, a venit
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Strategii și Costuri în Războiul Conductelor de Gaz
Strategii și Costuri în Războiul Conductelor de Gaz
de Manlio Dinucci, Reţeaua Voltaire