Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δέχτηκε στις 22 Οκτωβρίου 2019 στο Σότσι τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι συνεντεύξεις διήρκεσαν πέντε ώρες. Επικεντρώθηκαν τόσο στις διμερείς εμπορικές σχέσεις όσο και στην τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία.

Η παράδοση του συστήματος αεράμυνας S-400 ήταν έγκαιρη και χωρίς πρόβλημα. Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου και του αγωγού Turkish Stream συνεχίζονται κανονικά.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας [1] σχετικά με τη κατάσταση στη Συρία. Βασίζεται αφενός, στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και των αναγκών ασφαλείας της Τουρκίας και, αφετέρου, στη συμφωνία των Αδάνων [2] που διαπραγματεύθηκε το 1998 από τις κυβερνήσεις του Hafez el-Assad και Süleyman Demirel.

Αυτό το έγγραφο, του οποίου οι ρήτρες είχαν παραμείνει μυστικές για πολύ καιρό, επιτρέπει τον τουρκικό στρατό να καταδιώξει τους τρομοκράτες του ΡΚΚ που την βομβάρδιζαν εισερχόμενους στο συριακό έδαφος. Εκείνη την εποχή, το πυροβολικό του ΡΚΚ είχε μέγιστο βεληνεκές 32 χιλιόμετρα, εξ ου και η περιοχή βάθους 32 χιλιομέτρων που καταλαμβάνεται σήμερα από τον τουρκικό στρατό. Περαιτέρω, η Συριακή Αραβική Δημοκρατία είχε εξουσιοδοτήσει τον τουρκικό στρατό να λάβει μόνιμα μέτρα ασφαλείας σε μια περιοχή 5 χιλιομέτρων βάθους. Οι διατάξεις αυτές τερμάτισαν τη συροτουρκική ένταση που είχε προκαλέσει το πολιτικό άσυλο που είχε χορηγηθεί στον Αμπντουλλάχ Οτζαλάν και στο PKK.

Το ρωσοτουρκικό μνημόνιο επιβεβαιώνει τη νομιμότητα της τουρκικής επιχείρησης "Πηγή Ειρήνης" σε παραμεθόρια περιοχή 32 χιλιομέτρων βάθους, με εξαίρεση την πόλη του Καμισλό. Δεν λέει λέξη για την απαίτηση των ΗΠΑ να κλείσει την βόρεια διαδρομή επικοινωνίας Τεχεράνης-Βηρυτού. Περαιτέρω, δεν ορίζει προθεσμία για την απόσυρση του τουρκικού στρατού, η οποία είναι πιθανό να επιβάλει από τώρα και στο εξής μια στρατιωτική κατοχή, όπως το έκανε στην Κύπρο και το Ιράκ.

Το μνημόνιο δεν αναφέρει ούτε τίποτα για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις συριακές πολιτοφυλακές Τουρκεμένων, υπό τον τουρκικό στρατό, ούτε για τις κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας [3] και των Times του Λονδίνου [4] που καταγγέλλουν τη χρήση λευκού φωσφόρου από τον τουρκικό στρατό.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1Memorandum of Understanding Between Turkey and the Russian Federation” (Μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας), Voltaire Network, 22 October 2019.

[2The Adana Security Agreement” (Η συμφωνία ασφαλείας της Adana), Voltaire Network, 20 October 1998.

[3Syria: Damning evidence of war crimes and other violations by Turkish forces and their allies” (Συρία: Απομιμήσεις των εγκλημάτων πολέμου και άλλων παραβιάσεων από τις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους), Amnesty International, Octobre 18, 2019.

[4“Evidence of Turkish phosphorus attack mounts in Syria” (Τα αποδεικτικά στοιχεία για την τουρκική επίθεση φωσφόρου στη Συρία), Anthony Loyd, The Times, October 21, 2019.