Volgens het agentschap Bloomberg heeft generaal Allen, speciale afgezant van president Obama bij de Internationale coalitie tegen Daesh, zijn ontslag ingediend en zou over een maand vervangen moeten zijn [1].

Het agentschap stelt dat dit nieuws als een onaangename verrassing komt voor president Obama, in een periode waarin de Verenigde naties een globale actie tegen het terrorisme overweegt.

In werkelijkheid verzet generaal John Allen zich tegen elk akkoord met Iran en met Rusland. Sinds een jaar heeft hij alles gedaan om het Islamitisch emiraat te steunen door het veelvuldig afwerpen van wapens te organiseren. Het is pas sinds de ondertekening van het akkoord tussen Washington en Teheran op 14 juli 2015 dat hij daadwerkelijk acties tegen de terroristen heeft geleid.

Het ontslag van John Allen toont aan dat president Obama zijn administratie zuivert en zijn alliantie met Teheran en Moskou voortzet.

We hebben de complotten van de generaals David Petraeus en John Allen en van hun vrienden van het Center for a New American Security uitgelegd [2]. President Obama heeft gepoogd zich van hen te ontdoen op de dag na zijn herverkiezing in november 2012 [3]. Hij was er toen in geslaagd de directeur van de CIA ten val te brengen en John Allen uit het commando van de Navo te verwijderen, maar was gedwongen hem bij zich te houden [4]. Hij had tijdelijk van zijn project met Rusland afgezien en had zich gedurende drie jaar geconcentreerd op zijn diplomatie jegens Iran, en zijn tegenstanders de hervatting van de oorlog met Syrië en de staatsgreep in Oekraïne laten organiseren. In augustus 2014 scheen John Allen ten goede gekeerd te zijn en publiceerde hij een vrije tribune tegen Daesh [5]. Hij werd toen aan het hoofd van de coalitie benoemd en hervatte onmiddellijk zijn sabotage manoeuvres [6]. In een laatste opleving poogde hij Turkije tegen zijn eigen land uit te spelen [7], maar slaagde er niet in de creatie van een niet-vlieg zone op te leggen om Daesh te beschutten. Er werd toen in het Pentagon een intern onderzoek ingesteld om te bepalen wie de Inlichtingenrapporten van het CentCom vervalste [8]. In het nauw gedreven besloot generaal Allen toen zijn ontslag aan te bieden.

Maar opgelet, het vertrek van Allen zal niet voldoende zijn om dit weinig glorieuze hoofdstuk af te sluiten: Jeffrey Feltman blijft n° 2 van de Uno [9].

Vertaling
Bart Ero

[1Obama’s Islamic State War Czar Stepping Down”, Josh Rogin & Eli Lake, Bloomberg, September 22, 2015.

[2« Le CNAS, version démocrate de l’impérialisme conquérant », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 6 janvier 2015.

[3« Obama II : la purge et le pacte », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 27 novembre 2012.

[4« Après Petraeus, le prochain SACEUR sous investigation », Réseau Voltaire, 13 novembre 2012.

[5Destroy the Islamic State Now”, John Allen, Defense One, August 20, 2014.

[6« L’incroyable plan de "paix" US pour la Syrie », par Thierry Meyssan, Al-Watan (Syrie), Réseau Voltaire, 29 décembre 2014.

[7« La tentative Allen-Erdoğan de sabotage de l’accord de paix USA-Iran », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 31 juillet 2015. « Syrie : Obama désavoue le général Allen et le président Erdoğan », Réseau Voltaire, 28 juillet 2015.

[9Twee doornen in het oog van Obama”, door Thierry Meyssan, Vertaling Bart Ero, Voltaire Netwerk, 31 augustus 2015.