« ARTA RAZBOIULUI »

de Manlio Dinucci

RETEAUA VOLTAIRE | ROMA (ITALIA) | 29 IANUARIE 2019
ROMÎNA

Photo

Aproape cu un an în urmă, Președintele Trump a primit în Casa Albă, pe Vice-Președintele Mike Pence, și pe Senatorul Marco Rubio, care au venit să-i prezinte soția unui lider a opoziției din Venezuela. În acel timp, el sa opus oricărei acțiuni de destabilizare. Astăzi, Pence și Rubio au obtinut lumină verde.

Anunțul Președintelui Trump, ca-l recunoaște pe Juan Guaidó ca "președintele legitim" al Venezuelei, a fost pregătit într-o cabină de conducere subterană, în interiorul Congresului și al Casei Albe. Descrie detaliat ‘New York Times [1]. Operatorul principal este Senatorul republican, Marco Rubio, din Florida, "Secretarul Virtual de Stat pentru America Latină, care orientează și articulează strategia Administrației din regiune", conectat la Vice-Președintele Mike Pence și la Consilierul pentru Securitatea Națională, John Bolton. În ziua de 22 Ianuarie, la Casa Albă, cei trei și-au prezentat planul lor Președintelui, care la acceptat.

Imediat după aceea, relateaza ‘New York Times’, «D-l. Pence i-a telefonat lui Guaidó și ia spus că Statele-Unite l-ar fi sprijinit, dacă el ar fi revendicat președinția». Dupa aceea, Vice-Președintele Pence, a transmis un mesaj video către Venezuela, în care îi îndemna pe manifestanti să "faceti ca vocea voastra sa fie auzită mâine" și asigura "în numele Președintelui Trump și al poporului american: Suntem cu dvs, suntem cu voi până când democrația va fi restabilită ", definind-ul pe Maduro ca " un dictator care nu a obținut niciodată președinția în alegeri libere ".

În ziua următoare, Trump l-a proclamat oficial pe Guaidó, "Președinte al Venezuelei", cu toate ca nu a participat la alegerile prezidențiale din luna Mai 2018, alegeri care, boicotate de opoziția care știa că le va pierde, a decretat victoria lui Maduro, cu supravegherea multor observatori internaționali. Aceste culise din spatele scenei au revelat faptul că deciziile politice sunt luate în Statele-Unite, în principal de catre " Statul Profund", centrul subteran al puterii reale menținut de oligarhiile economice, financiare și militare. Aceștia sunt cei care au decis să convulsioneze Statul venezuelan, care detine, în afara rezervelor mari de minerale prețioase, cele mai mari rezerve de petrol din lume, estimate la peste 300 de miliarde de barili, de șase ori superioare celor care sunt detinute de Statele-Unite.

Pentru a evita înăsprirea sancțiunilor, care împiedică Venezuela să câștige bani din vânzarea de petrol către Statele-Unite, Caracas a decis să coteze prețul vânzărilor de petrol nu în dolari, ci în yuani chinezesti. O mișcare care pune în pericol puterea excesivă a petrodolarilor. Ca urmare, decizia oligarhiilor nord-americane de a accelera calendarul pentru rasturnarea Statului venezuelan, și pentru a profita de bogăția sa petrolieră, nu imediat necesară Statelor-Unite ca sursă energetica, însa ca un instrument strategic pentru a controla piața mondială a energiei, în functie anti-Rusia si anti-China.

În acest scop, prin sancțiuni și sabotaj, a fost agravata în Venezuela, lipsa bunurilor de prima necesitate, pentru a alimenta nemulțumirea populara. În același timp, a fost intensificata pătrunderea "organizațiilor ne-guvernamentale SUA: de exemplu, ‘National Endowment for Democracy’ care a finanțat mai mult de 40 de proiecte privind "apararea drepturilor omului și a democrației", fiecare cu zeci sau sute de mii de dolari.

Deoarece guvernul continuă să detina sprijinul majorității, se afla desigur în pregatire, o provocare majoră pentru a initia un război civil în interiorul țării, și pentru a deschide calea pentru intervenția externă. Complice, Uniunea Europeană, care după ce a blocat în Belgia, 1,2 miliarde de dolari din fondurile statului venezuelean, lansează un ultimatum în Caracas (cu acordul guvernului italian) pentru noi alegeri. Vor fi supravegheate de propria Federica Mogherini, care, anul trecut a refuzat invitația lui Maduro pentru a fiscaliza alegerile prezidențiale.

Traducere
Light Journalist
Sursa
Il Manifesto (Italia)

[1“Trump takes sharp turn on ‘America First’ policy”, Peter Baker and Edward Long, The New York Times, January 26, 2019.