Aniversarea celor 70 de ani ai NATO va fi sărbătorită de 29 de Miniștri ai Afacerilor Externe ai Alianței, reuniți la Washington pe data de 4 Aprilie. Un Consiliu al Atlanticului de Nord, într-un ton minor, comparat cu cel mai înalt nivel al Sefilor de Stat și de Guvern. Asa a dorit-o Președintele Trump, nu prea mulțumit cu aliații, mai ales pentru că, în cea mai mare parte, ei sunt întîrziati cu ajustarea cheltuielilor militare, la cererea Washingtonului.

Va prezida reuniunea, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, căruia Consiliul Atlanticului de Nord, tocmai i-a reînnoit mandatul sau de doi ani, pe merite dobândite în serviciul Statelor Unite. Calendarul lui Stoltenberg, la Washington, a fost organizat de acord cu o conducere atentă, pentru a confirma cine comanda Alianța.

La 2 Aprilie, Secretarul General al NATO va fi primit de Președintele Donald Trump, la Casa Albă. Pe 3 Aprilie, el va face un raport celor două Camere ale Congresului, reunite, și va fi primit de Secretarul de Stat, Michael Pompeo. În continuare, după primirea ultimelor instrucțiuni, el va prezida Consiliul Atlanticului de Nord, la 4 Aprilie.

Același Consiliu al Atlanticului de Nord, a terminat de aprobat numirea Generalului Tod Wolters, apartinînd Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, ca Comandant Suprem Aliat în Europa, în locul Generalului Curtis Scaparrotti, al Armatei SUA.

Potrivit "tradiției", timp de 70 de ani, Comandantul Suprem Aliat în Europa, este întotdeauna un general american, numit de Președintele Statelor Unite. Deoarece generalul care are sarcina de a fi Comandantul Suprem al NATO, este în același timp Comandantul Comandamentului European al Statelor Unite, NATO este de fapt, inclusă în lanțul de comandă condus de Președintele Statelor Unite.

Înca nu sunt cunoscute, care vor fi “prioritățile“ Generalului Wolters, dar cu siguranță nu vor fi diferite de cele ale Generalului Scaparrotti: în primul rând, “pentru a asigura interesele Statelor Unite și pentru a sprijini o Europă întreagă și în pace“, acest ultim angajament, suna în mod tragic grotesc, la douăzeci de ani după războiul cu care NATO, sub comanda SUA, a distrus Federația Iugoslavă.

Prioritatea actuală - spune Generalul Scaparrotti - este ca, infrastructurile europene sa fie consolidate și integrate, cu scopul de a permite forțelor SUA/NATO să se poziționeze rapid, împotriva "agresiunii ruse".

Astfel, sub comanda SUA, NATO, continuă din război în război, timp de șaptezeci de ani. De la Războiul Rece, când Statele Unite au mentinut aliații sub dominația lor, folosindu-i în Europa ca prima linie în confrontul nuclear cu Uniunea Sovietică, pînă la actuala confruntare cu Rusia, provocată de Statele Unite, în mod fundamental, cu aceleași obiective.

Despre acest scenariu vom vorbi la

Conferința Internațională
CEI 70 DE ANI AI NATO/OTAN: CARE ESTE BALANȚA ISTORICĂ?
A IESI DIN SISTEMUL DE RĂZBOI, ACUM,

Duminică, 7 Aprilie în Florenta
(Cine Teatrul Odeon, de la orele 10:15 la 18).

Temele meselor rotunde:
 Iugoslavia: acum 20 de ani, războiul care a stabilit noul NATO.
 Cele două fronturi noi ale NATO: spre Est și spre Sud.
 Europa în prima linie a confrontului nuclear.
 Cultura războiului sau cultura păcii?

Vorbitorii:
M. Chossudovsky, Directorul lui Global Research (Canada): V. Kozin, expert politico-militar al Ministerului Afacerilor Externe (Rusia); Ž. Jovanović, președintele Forumului de la Belgrad (Serbia); P. Craig Roberts, Economist, Colunist (SUA). Printre vorbitorii italieni: A. Zanotelli, F. Cardini, F. Mini, G. Chiesa, A. Negri, T. Di Francesco, M. Dinucci.

Pentru a participa la Conferința (cu intrare liberă), comunicați numele dvs. și locul de reședință, lui: G. Padovano: Email giuseppepadovano.gp@gmail.com / Cell. 393 998 3462

Traducere
Light Journalist
Sursa
Il Manifesto (Italia)