Ministrul de Externe, Luigi di Maio, primind la Roma pe cei cinci soldați răniți în Irak, a declarat că "Statul italian nu se va retrage niciodată un centimetru în fața amenințării teroriste și va reacționa cu toată puterea sa, față de cei care seamănă teroarea". El a zburat apoi, la Washington, pentru a participa la reuniunea grupului restrîns al "Coaliției Globale împotriva lui Daesh", din care fac parte, sub îndrumarea SUA, Turcia, Arabia Saudită, Qatar, Iordania și alte țări care au sprijinit Daesh/ISIS și formațiunile teroriste similare, furnizîndu-le arme și instructii de luptă (asa cum documentăm în acest ziar).

Coaliția - care include NATO, Uniunea Europeană, Liga Arabă, Comunitatea Statelor din Sahel/Sahara și Interpolul, plus 76 State individuale - afirmă în comunicatul sau din 14 Noiembrie, "că au eliberat Irakul și Siria de Nord-Est" din controlul Daesh/ISIS, deși este evident că forțele Coaliției au lăsat, în mod deliberat, mînă liberă Daesh-ului/ISIS-ului [1].

Aceasta, și alte formațiuni teroriste au fost învinse, doar când Rusia a intervenit militar în sprijinul forțelor guvernului sirian.

Coaliția pretinde de asemenea că "a furnizat 20.000.000.000 de dolari, în asistența umanitară și pentru stabilizarea poporului irakian și sirian, instruind și echipînd mai mult de 220.000 de membri ai forțelor de securitate, pentru a stabiliza comunitățile locale". Scopul acestei "asistențe" nu este, de fapt, stabilizarea, ci destabilizarea continuă a Irakului și a Siriei, încurajînd mai presus de toate, diferitele componente ale independentismului kurd, pentru a dezagrega aceste State naționale, a controla teritoriul lor, și rezervele lor de energie.

Ca parte a acestei strategii, Italia, definită ca fiind "unul dintre cei mai mari contribuabili ai Coaliției", se angajează în Irak, în principal, la instruirea "forțelor de securitate kurde" (Peshmerga), în special, în utilizarea armelor antitanc, mortiere, artilerie și puști de precizie, în cursuri speciale pentru tragatori de elita.

Aproximativ 1.100 de soldați italieni operează în prezent în Irak, împărțiți în diverse “task force”/grupuri de lucru, în diferite locuri, echipate cu peste 300 de vehicule terestre și 12 mijloace aeriene, cu o cheltuială, în 2019, de 166 milioane de euro.

Cea a Irakului, este sprijinita de o componentă aeriană italiană în Kuweit, cu 4 avioane de vînatoare- bombardiere Typhoon, 3 dronuri Predator, și un avion-tanc pentru alimentare în zbor.

Cu toată probabilitatea, forțele speciale italiene, la care aparțin cei cinci răniți, participă la acțiuni de luptă, chiar dacă sarcina lor oficială este doar de antrenament. Folosirea forțelor speciale în sine, este secretă. Acum devine și mai secreta, deoarece comando-ul ei, COMFOSE, a fost transferat de la cazarma Folgore, din Pisa, la zona din apropierea bazei de la Camp Darby, cel mai mare arsenal SUA în afara patriei, unde sunt de asemenea realizate activitățile de atrenament.

În Coaliție, Italia are de asemenea, sarcina de a co-direcționa "Grupul financiar de lupta contra ISIS", împreună cu Arabia Saudită și Statele Unite, adica, cei care au finanțat și organizat armamentul forțelor ISIS și a altor formațiuni teroriste [2].

Întărit cu toate aceste merite, Ministrul de Externe, Di Maio, a prezentat la Washington propunerea, acceptată imediat, ca să fie Italia cea care va găzdui reuniunea plenară a Coaliției în 2020. Astfel, Italia va avea onoarea de a primi adversarii neobosiți ai terorismului, ca Arabia Saudită, care, după ce a finanțat ISIS-ul, își cheltuiește acum petrodolarii, pentru a finanța războiul sau terorist, în Yemen.

Traducere
Light Journalist
Sursa
Il Manifesto (Italia)

[1« Réunion ministérielle de la Coalition internationale contre Daech », Réseau Voltaire, 14 novembre 2019.

[2« Arms Airlift to Syria Rebels Expands, With Aid From C.I.A. », par C. J. Chivers and Eric Schmitt, The New York Times, March 14, 2013. “Armament de mii de milioane de dolari utilizat împotriva Siriei”, de Thierry Meyssan, Traduction Light Journalist, Reţeaua Voltaire, 23 iulie 2017.