Bölgelere göre küresel askeri harcamalar (1988-2019)
Kaynak: SİPRİ

Dünyada her dakika askeri amaçlarla yaklaşık 4 milyon dolar harcanmaktadır. SİPRİ’nin son tahminleri bunu ortaya koymaktadır: 2019 yılında küresel askeri harcamalar, 1988’den bu yana enflasyona göre net bir artışla en üst düzeyine erişerek hemen hemen 2.000 milyar dolara ulaştı. Bu, bugün ABD ve SSCB ile onların ittifakları arasındaki çatışmanın son aşamasında olduğundan daha fazla silah, ordu ve savaş için harcama yaptığımız anlamına gelmektedir.

Küresel askeri harcamalar hızla artmaktadır: bir yıl içerisinde reel olarak % 3,6 oranında artmıştır. Bu artışa, bir yıl içinde % 5,3 artışla 2019’da 732 milyar dolara yükselen ABD askeri harcamaları öncülük etmektedir. Bu rakam, savaş operasyonları da dahil olmak üzere Pentagon’un bütçesini temsil etmektedir.

Buna ayrıca askeri nitelikli başka kalemler de eklenmektedir. Emekli askerlerle ilgilenen Gazi İşleri Bakanlığı’nın 217 milyar dolar olan bütçesi sürekli olarak artmaktadır. 17 ajanstan oluşan İstihbarat Topluluğu yıllık olarak 80 milyar doları aşan bir bütçesi olduğunu ilan etse de, bu rakam gizli operasyonlar için yapılan harcamanın buzdağının sadece görünen kısmıdır. Anayurt Güvenliği Bakanlığı’nın yıllık harcaması 70 milyarın üzerindedir. Enerji Bakanlığı nükleer cephaneliğin bakımı ve modernizasyonu için yılda yaklaşık 24 milyar dolar harcamaktadır.

Bu ve daha üzerine eklenebilecek diğer kalemleri dikkate alırsak, ABD’nin gerçek harcaması yılda 1 trilyon doları aşmaktadır. Bu nedenle, SİPRİ tarafından 2019 yılında 1.035 milyar olarak tahmin edilen NATO’nun harcaması çok daha yüksektir.

2019 yılında 65 milyar dolar olan Rusya’nın askeri harcamaları, ABD’ninkinden 11 kat, NATO’nunkinden 16 kat daha azdır. SİPRİ’nin 261 milyar olarak tahmin ettiği Çin’in askeri harcamaları, Pekin’in verdiği resmi rakam 180 civarında olsa bile ABD’nin yaklaşık üçte biri kadardır.

NATO’nun Avrupalı ülkeleri arasında Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık’ın her biri yaklaşık 50 milyar dolarla birinci sırayı paylaşmaktadır.

Dünyada 12. sırada yer alan İtalya’nın askeri harcamaların, SİPRİ tarafından 2019 yılında 26,8 milyar dolar olarak tahmin edilmektedir. Böylelikle, 2019 yılına göre 2020’nin ilk çeyreğinde% 6’dan fazla artış gösteren İtalyan askeri harcamaları, günlük olarak ortalama 72 milyon Euro’ya eşdeğer olmak üzere 26 milyar Euro’yu aşmaktadır. Bu harcamanın NATO’ya verilen taahhüt temelinde, günde ortalama 100 milyon Euro’ya ulaşana kadar artmaya devam etmesi gerekecektir.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun açıklamasına göre ABD, NATO’nun askeri harcamalarını artırmak için müttefiklerinden 400 milyar dolar daha tahsis etmelerini talep etti. ABD komutası altındaki İttifak’ın içindeki İtalya otomatik harcama mekanizmalarına koşulmuş durumdadır. Örneğin, kara kuvvetleri için giderek daha sofistike ve pahalı mühimmatlar (füzeler, roketler, topçu mermileri) satın almak için « Land Battle Decisive Munitions Initiative »in bir parçasıdır. Geçtiğimiz Şubat ayında imzalanan bir anlaşmaya dayanarak, ABD, Fransa ve İngiltere ile birlikte oluşturulan grubun bir parçası olan kendi askeri uydularıyla NATO’ya geniş bir faaliyet yelpazesinde « uzay yetenekleri » sağlayacaktır. Böylece İtalya, Pentagon ve « bir sonraki savaş alanı olması öngörülen uzayda Amerika’nın yaşamsal çıkarlarını savunmak » için ABD tarafından kurulan yeni Uzay Komutanlığı’nın dümen suyunda, en büyük havacılık şirketleriyle birlikte Avrupa’daki çok sınırlı askeri zirveler tarafından hazırlanan NATO’nun yeni askeri uzay programına tümüyle dahil olmaktadır.

Bütün bunlar, başta işsizliğin artması olması olmak üzere koronavirüs krizinin sosyal ve ekonomik sonuçlarıyla baş edebilmek için büyük kaynaklara ihtiyaç duyulurken, kamu parasıyla daha fazla askeri harcama yapılmasını gerektirmektedir. Ancak bir şirket eleman alımı yapmaktadır: 29 Nisan’da, « rekabetçi ücretler » ve « geleceğin liderleri ve kanaat önderleri » olarak kariyer fırsatları vaat ettiği « genç profesyonelleri işe almak için yenilikçi bir program » başlatmış olan NATO.

Çeviri
Osman Soysal
Kaynak
Il Manifesto (İtalya)