Ürdün, dünyanın su yoksulu beşinci ülkesidir. Son yıllarda su tüketimi % 40 oranında artarken, su tedariki azalmaya devam ediyor.

İsrail ise Şeria nehrinin debisindeki azalma (debisi 1950’ye göre yarıya inen) ve Ölü Deniz’in kurumasıyla karşı karşıyadır.

Kral II. Abdullah, 19 Kasım 2018’de kraliyetin önerilerini sunmak üzere İsrail’e bir Ürdün heyeti gönderdi.

Söz konusu proje 2013 yılına dayanıyor. Proje Kızıldeniz’den pompayla su çekilmesi, Ürdün’de tuzdan arındırılması, bölgeye dağıtılması, ardından atık tuzlu suyun bir boru hattı aracılığıyla Ölü Deniz’e atılmasını içeriyor. Böylece su sorununa aynı zamanda hem Ürdün, hem İsrail, hem de Filistin topraklarında çözüm bulunmuş olacak. Her ne kadar iddialı olsa da, bu proje iki deniz arasındaki gerçek bir kanal sayılamaz.

2015 yılında İsrail, Filistin Özerk Yönetimi ve Dünya Bankası arasında bir anlaşma imzalandı. Projenin bütçesi tahmini olarak 900 milyon dolardı. ABD ve Japonya 120 milyon dolar için söz verdiler. Fransa, İtalya, İspanya, Avrupa Birliği ve Avrupa Kalkınma Bankası uygun faiz oranlarıyla 140 milyon dolar borç vermeye hazırlar. Bununla birlikte hiçbir şey yapılmadı.

Ürdün aynı zamanda var olan kaynakların daha iyi paylaşılmasını da öneriyor: Ülkenin Kuzeyindeki su karşılığında, Güneydeki ortak yeraltı sularını çekmesi için İsrail’e izin verilecektir.

Çeviri
Osman Soysal