Kesäkuun 5. media kohdisti huomionsa presidentti Trumpiin ja Euroopan Nato-johtajiin, jotka luonnollisesti juhlivat D-Day:n vuosipäivän kunniaksi Portsmouthissa “rauhaa, vapautta ja demokratiaa Euroopassa”, vannoen “puolustavansa niitä milloin tahansa ne olisivat uhattuina”. Viittaus Venäjään on selvä.

Tärkeimmät tiedotusvälineet joko ohittivat tai melko sarkastisesti siirsivät vähemmän tärkeisiin uutisiin kokouksen, joka tapahtui samana päivänä Moskovassa Venäjän ja Kiinan presidenttien kesken. Vladimir Putin ja Xi Jinping, jotka 30. kokouksessaan kuuden vuoden aikana jättivät retoriset konseptit ja kiinnittivät huomionsaa useisiin tosiseikkoihin.

Näiden kahden maan välinen kaupankäynti, joka viime vuonna ylitti 100 miljardia dollaria, laajeni nyt noin 30 uudella kiinalaisella projektilla, erityisesti energiasektorilla yhteensä 22 miljardilla dollarilla.

Venäjästä on tullut suurin öljyn viejä Kiinaan, ja se valmistautuu tekemään samoin maakaasun osalta: idän suurin kaasuputki avautuu joulukuussa, ja sitä seuraa toinen Siperiasta, ja lisäksi kaksi valtavaa aluetta nesteytetyn maakaasun vientiä varten.

Yhdysvaltain suunnitelma Venäjän eristämiseksi sanktioilla, myös EU:n käyttämä keino, yhdistettynä Venäjän energiantuonnin loppumiseen Euroopassa, käy näin hyödyttömäksi.

Venäjän ja Kiinan yhteistyö ei tule rajoittumaan energiasektoriin. Yhteisiä projekteja on aloitettu avaruuslento- ja muilla korkean teknologian alueilla. Maiden välisiä reittejä (rautatie-, maantie-, joki- ja meritie-) kehitetään voimakkaasti. Kulttuurivaihto ja turismi lisääntyvät nopeasti.

Tämä on laajamittaista yhteistyötä, jonka strategista visiota osoittavat kokouksen lopuksi tiedotetut kaksi päätöstä:
 Hallitusten välisen sopimuksen allekirjoittaminen, jolla lisätään kansallisten valuuttojen käyttöä (ruplaa ja jeniä) kauppavaihdossa ja rahaliikenteessä, vaihtoehtona sitä edelleen hallitsevalle dollarille.
 Yhteistyöpyrkimysten voimistaminen Kiinan tukeman Uuden Silkkitien suhteen, ja Euraasian Talousliiton (EAEU) kanssa “tarkoituksena laajentaa euraasialaista yhteistyötä tulevaisuudessa”.

Tavoite ei ole liity ainoastaan talouteen, mitä todistaa “Yhteinen julistus maailman strategisen vakauden vahvistamisesta”, joka allekirjoitettiin kokouksen lopuksi. Venäjä ja Kiina ovat “samalla tai hyvin samanlaisella kannalla”, tosiasiassa Yhdysvaltojen/Naton kannan vastaisella, mitä tulee Syyriaan, Iraniin, Venezuelaan ja Pohjois-Koreaan.

Ne antavat varoituksen: Yhdysvaltain vetäytyminen lyhyen ja keskipitkän matkan ydinohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta (tavoitteena keskipitkän matkan ydinohjuksien sijoittaminen Venäjän ja Kiinan ympärille) voi kasvattaa asevarustelua ja lisätä ydinkonfliktin mahdollisuutta. Ne tuomitsevat Yhdysvaltain kieltäytymisen hyväksymästä ydinkokeiden täydellistä kieltämistä.

Ne myös pitävät “vastuuttomana” sitä, että tietyt valtiot, vaikkakin ovat allekirjoittaneet ydinsulkusopimuksen, harjoittelevat “yhteisiä ydinoperaatioita”, ja vaativat “kaikkien rajojensa ulkopuolella lähetettyjen ydinaseiden palauttamista omille alueilleen”.

Tämä vaatimus koskee suoraan Italiaa ja muita Euroopan maita, joihin Yhdysvallat on ydinsulkusopimuksen vastaisesti sijoittanut ydinaseita, joita isäntämaat voivat käyttää Yhdysvaltain komennon alaisina: B61- ydinpommeja, jotka 2020 korvataan vielä vaarallisemmilla B61-12-pommeilla.

Tärkeimmät tiedotusvälineet eivät ole sanoneet mitään tästä, vaan keskittyivät 5. kesäkuuta kuvailemaan presidentin vaimon Melania Trumpin D-Day-seremonioissa käyttämiä upeita pukuja.

Käännös
Tuula
Lähde
Il Manifesto (Italie) ">Il Manifesto (Italie)