Tijdens het bezoek van Masoud Barzani, president van de federale staat Iraaks-Koerdistan (hoofdstad Arbil), aan het Witte Huis, op 5 mei 2015, hebben president Barack Obama en de vice-president Joe Biden sterk de nadruk gelegd op hun steun aan een verenigd en federaal Irak, d.w.z. hun verzet tegen het project tot stichting van een onafhankelijk Koerdistan. De Amerikaanse machthebbers hebben de pro-Israëlische Koerden elk initiatief sterk afgeraden.

Sinds enkele maanden bereidt de federale staat Iraaks-Koerdistan met de hulp van Israël een invasie van het Noorden van Syrië voor, evenals de realisatie van het plan Robin Wright. Dit project voor de « reorganisatie van Syrië en Irak », uitgedacht voor het Pentagone, werd gepubliceerd in september 2013 en gedeeltelijk gerealiseerd, met name door het Islamitische Emiraat, [1]. Het beoogt de schepping van een Soennistan en een Koerdistan op de grens van voornoemde twee landen.

Generaal Joseph Dunford, die zojuist benoemd is als algemeen Stafchef van de Verenigde Staten, had in 2014 president Obama meerdere keren op de ernstige consequenties van het ondersteuningsplan aan het Islamitische Emiraat gewezen.

Door de oorlog via de Koerden weer op gang te brengen probeert Tel-Aviv het verdrag tussen Washington en Teheran te laten mislukken.

Turkije is absoluut tegen het plan Wright dat onvermijdelijk zal uitlopen op diens eigen tweedeling. Daarom heeft president Recep Tayyip Erdoğan zijn verplichtingen jegens zijn eigen Koerden verveelvoudigd opdat die de wapens neerleggen. Voor het geval dat Arbil en Tel-Aviv een vierde oorlog tegen Syrië lanceren, zou Ankara naar de kant van Damascus kunnen omzwaaien.

Vertaling
Bart Ero

[1Imagining a Remapped Middle East”, Robin Wright, The New York Times Sunday Review, September 28, 2013.