Un antreprenor plin de culoare, Donald Trump sa angajat la «Make America Great Again ! » dezmembrînd Imperiul american. Ela favorizat producția de energie fosilă în SUA și și-a retras trupele din Orientul-Mijlociu extins; o politică pe care nu ar fi putut-o duce, fără ca sa-și retraga țara din Acordul de la Paris.

Într-o notă difuzată de Casa-Albă pe 23 octombrie 2019, cabinetul președintelui Donald Trump anunța că Statele Unite nu mai au nevoie să livreze războaie pentru a se aproviziona cu petrol [1].

Exit «Doctrina Carter», care a răspuns revelațiilor despre crimele CIA, înfrângerea SUA în Vietnam, scandalul Watergate și criza petrolului la nivel mondial din 1974. Pentru a restabili încrederea în sine a concetățenilor săi, președintele Jimmy Carter a pronuntat unul dupa altul, importante scurte discursuri televizate [2] și discursul asupra starii Uniunii din 1980 [3]. El a declarat că aprovizionarea cu energie a economiei SUA impunea sa se califice accesul la petrolul din Orientul-Mijlociu, ca o «problemă de securitate națională». Succesorul său, președintele Ronald Reagan, a creat CentCom, adica Comandamentul Militar al SUA a regiunii centrale, ca și cum Orientul-Mijlociu ar fi devenit brusc o provincie a Imperiului SUA.

Timp de 21 de ani, politica mondială s-a organizat în jurul acestei cereri de nemaiauzit a Washingtonului. Zona acoperită de CentCom s-a schimbat de mai multe ori. Ea includea inițial, Cornul Africii pîna în Egipt, Levantul cu excepția Israelului, și uneori Iordania și Libanul, Peninsula Arabică și Asia de Sud-Vest. Toate războaiele din 1980 pîna în 2001, au fost în mod prioritar conflicte de resurse energetice (cu excepția celor din Balcani, care au constituit «laboratorul» asupra a ceea ce avea sa urmeze).

Din 2001, aprovizionarea cu energie a economiei SUA a devenit secundară. Pe măsură ce capitalismul a evoluat, prioritatea a fost acordată aprovizionării cu energie și cu materii prime ansamblului economiei globalizate (și în detrimentul regiunilor lumii ne-globalizate). Era doctrina Rumsfeld/Cebrowski. Armata Statelor-Unite nu mai apăra interesele populației SUA, ci multinaționalele globalizate.

Deoarece Statele-Unite au jucat un rol influent în criza petrolului la nivel mondial din 1974, ea nu i-a afectat. Dar o a doua criză nu ar fi eșuat în a-i afecta. Din aceasta cauza, Edward Luttwak, Lee Hamilton și Henry Kissinger s-au inspirat Doctrina Carter. Se întâmplă ca ei au jucat toți trei, un rol preponderant în elaborarea Doctrinei Rumsfeld/Cebrowski: a fost Luttwak cel care a fost maestrul gîndirii asupra comploturilor din 11-Septembrie [4], Hamilton, cel care a popularizat mitul atentatelor urdite de teroriștii islamiști [5] și Kissinger [6] cel care i-a încredințat asistentului său Paul Bremer, jefuirea Irakului de către o companie privată, Autoritatea provizorie a Coaliției.

Retragîndu-si trupele sale din Siria, președintele Donald Trump nu a suferit o înfrângere militară, dar a obținut o victorie politică. În conformitate cu filosofia Jacksoniana și cu programul sau electoral din 2016, el a pus capăt doctrinelor Carter și Rumsfeld/Cebrowski.

Mai multe milioane de morți după discursul asupra starii Uniunii din 1980, principala sursă de război a lumii a dispărut pur și simplu.

Înainte de a intra în politică, Barack Obama a redactat statutul lui Climate Exchange Plc. Sosit în 9 ani la Casa Albă, el a continuat distrugerile lui George Bush în Orientul Mijlociu extins și a comandat distrugerea Libiei. El este un ferm «apărător al climei» și un susținător al lui Emmanuel Macron, când acesta a fost ales în Franța.

Dar, tinînd cont de presiunea exercitata contra lui prin internediul democraților aleși, nu este acest aspect al politicii sale pe care comunicatul Casei-Albe îl pune în evidență. El subliniază mai degrabă, creșterea producției de petrol și gaze, care în câțiva ani au făcut din Statele Unite, cel mai mare producător din lume al acestor două surse de energie fosila.

Aceste rezultate sunt exacte, dar nu vor fi durabile. Potrivit Agenției internaționale de Energie (AIE), producția de petrol și de gaz de șist SUA va începe să scadă încă din 2023 sau 2024. Noi am explicat deja că strategia imaginată de Mike Pompeo viza să maximizeze beneficiile înainte de acest declin; că în definitiv, Statele-Unite înțelegeau să mențină o poziție de lider pe piața mondială a energiei [7].

Casa-Albă continuă, punînd în evidența retragerea din Acordul de la Paris privind clima. Aici, apărarea umanității se opune «apărării planetei». Aparține fiecaruia să-și aleaga prioritatea. Aceasta este o chestiune filozofică de primă importanță, la care îi invităm pe cititorii noștri să reflecteze.

Pentru a alimenta această reflecție, reamintim că clima nu este stabilă, se schimbă, se încălzește în mod natural și se răcește la fel de natural.

 Teoria astronomică a paleoclimatelor este utilizată pentru a explica cele trei cicluri simultane de climate în timpurile geologice. Unul dintre cei mai mari astronomi moderni, Sîrbul Milutin Milankovic, a demonstrat în timpul Primului Război mondial, că trei factori influențează climatul prin poziția Pământului fața de Soare: excentricitatea orbitei terestre, înclinarea axei de rotație a Pământului și rotația în jurul acestei axe; teorie care a fost verificată dupa aceea, prin studiul nucleelor glaciare.

 În 1967, Emmanuel le Roy Ladurie (profesor la Collège de France) a publicat celebra sa Histoire du climat depuis l’an mil.

Acest lucru nu elimină ipoteza unei responsabilități umane în evolutiile climatice actuale, dar ea nu poate fi decît marginala.

Emmanuel Macron promisese cu ocazia campaniei sale electorale de a « ecologiza Finanțele». Forțat de super-miliardarul american Kevin Kravitz, care i-a finanțat campania, el a continuat politica predecesorilor săi împotriva Siriei, și reclamă astazi intervenția NATO-ului. În simultan, el a preluat conducerea pentru «apărarea planetei» prin Acordul de la Paris.

Dezbaterea actuală este distorsionată de două elemente:

 În primul rând, se confunda «știința» și «consensul științific». Știința este o construcție logică și verificabilă. Consensul științific este aerul timpurilor printre oamenii de știință, dar nu este decît aerul timpului. E foarte contencios. Astfel, în Antichitate, Aristarque de Samos a emis ipoteza revoluției Pământului în jurul Soarelui. În secolele al XVI-lea și al XVII-lea, Nicolaus Copernic a susținut această teorie pe care Johannes Kepler a demonstrat-o, dar când Galileo a afirmat-o din nou, el sa ciocnit de consensul științific, și a fost condamnat definitiv de Biserica Catolică.

 În al doilea rând, Climate Exchange Plc, a propus un sistem vizînd sa faca sa plateasca emițătorii de CO. Este vorba de a combate încălzirea globală, deși CO2 este unul dintre numeroasele gaze care poate avea un impact asupra climei. Burse climatice au fost deschise în Chicago, apoi Londra, Montreal, Tianjin și Sydney. Se pare că Climate Exchange Plc a fost fondată de un fost director al bancii Goldman Sachs și vice-președintele Statelor-Unite, Albert Gore. Statuturile sale au fost scrise de un avocat pe atunci necunoscut, viitorul președinte al Statelor-Unite, Barack Obama [8]. Pe scurt, teama de încălzirea globală permite câtorva persoane puternice, și doar lor înșiși să se îmbogățească.

În concluzie: efectele retragerii militare SUA din Orientul-Mijlociu sunt verificabile atât pentru economia SUA, cât și pentru pacea în această regiune. Efectele CO2 asupra climei sunt ipotetice și, în orice caz, marginale.

Traducere
Light Journalist

[2Jimmy Carter televised speech on "crisis of confidence"”, by Jimmy Carter, Voltaire Network, 15 July 1979.

[3State of the Union Address 1980”, by Jimmy Carter, Voltaire Network, 23 January 1980.

[4Edward Luttwak a publicat Coup d’Etat : A Practical Handbook (Harvard University Press, 1968). Această carte, care sfătuiește să nu se facă publica o lovitură de Stat, pentru a nu provoca opoziția, a devenit Biblia complotistilor din 11-Septembrie. El a fost cel care a publicat în Harper’s din martie 1975 “Seizing Arab Oil” (sub pseudonimul lui Miles Ignotus).

[5Lee Hamilton a prezidat Comisia parlamentară, care a publicat, pe 21 august 1975, Oil fields as military objectives. A feasibiliy study. El a prezidat de asemenea comisia prezidențială cu privire la atentatele din 11-Septembrie și a publicat 9/11 Commission Report.

[6Cu privire la rolul lui Henry Kissinger în criza petrolului din 1974, a se vedea activitatea lui William Engdahl. După ce și-a părăsit îndatoririle oficiale, « dragul Henry » a creat Kissinger associates, la care Paul Bremer era director executiv, înainte de a deveni cel al Autorității provizorii a Coaliției. Aceasta era o companie privata, a se vedea: « Qui gouverne l’Irak ? », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 13 mai 2004.

[7Geopolitica petrolului în era lui Trump”, de Thierry Meyssan, Traduction Light Journalist, Reţeaua Voltaire, 9 aprilie 2019.

[8« 1997-2010 : L’écologie financière », par Thierry Meyssan, Оdnako (Russie) , Réseau Voltaire, 26 avril 2010.