Op 8 oktober 2021 heeft de eerste minister van Mali, Choguel Kokalla Maïga, in een interview met RIA-Novosti (foto), Frankrijk ervan beschuldigd de terroristen op te leiden die het beweert te bestrijden [1].

"We hebben het bewijs. Er is een uitdrukking in onze taal die zegt dat wanneer je in je kamer naar een naald zoekt en iemand, die verondersteld wordt je bij het zoeken te helpen, op die naald gaat staan, je hem nooit zult vinden. Dit is dus de situatie in Mali, en wij willen ons daar niet bij neerleggen," vervolgde hij.

Frankrijk heeft het Malinese leger de toegang tot de enclave Kidal ontzegd. Daar zouden Franse officieren jihadisten van de aan Al Qaeda gelieerde groep Ansar el-Din trainen.

Bij het begin van zijn interventie in Mali had Frankrijk zijn soldaten tegengehouden, om de Qatarese jihadisten de tijd te geven het terrein te verlaten.

Vandaag verklaart Frankrijk dat zijn missie erin bestaat de oprichting van een islamitisch emiraat in de Sahel te verhinderen. Mali wordt in het noorden bewoond door nomadische Arabische bevolkingsgroepen en in het zuiden door sedentaire zwarten. Alleen de Libische leider, Muamar Kadhafi, was toegewijd om Arabieren en zwarten samen te brengen, na een millennium van slavernij. De omverwerping van de Libisch-Arabische Jamahiriya door de NAVO en jihadisten heeft het conflict tussen Arabieren en zwarten opnieuw aangewakkerd en Mali in een oorlog gestort [2]. De facto laat de omschrijving van de Franse militaire missie in Mali de mogelijkheid open om nomadische jihadisten onderhouden.

In het verleden waren de Franse militairen die in Qatar en Libië toezicht hielden op de jihadisten en dat nu nog steeds doen in Syrië, niet afhankelijk van de militaire staf. Zij waren afgevaardigd naar het Élysée en ontvingen alleen orders van de president van de republiek. We weten niet wat de huidige status van dit personeel is.

Volgens Algérie Part overweegt Algerije de medewerking te financieren van een duizendtal Russische huurlingen waarover Mali momenteel onderhandelt met Dmitri Outkine en Evgueni Prigojine [3]. Volgens Reuters vraagt de Wagner Group 9,15 miljoen euro per maand om de Malinese strijdkrachten (FAMa) op te leiden en bescherming te bieden aan enkele Malinese topleiders, een missie die vergelijkbaar is met die welke zij reeds uitvoert in de Centraal-Afrikaanse Republiek [4].

Indien deze informatie wordt bevestigd, zou dit een verklaring kunnen zijn voor de stijgende toon tussen Parijs en Algiers en de geruchten over de terugtrekking van de VS in deze regio van Afrika.

Choguel Kokalla Maïga ontkende op 17 oktober dat hij onderhandelingen voerde met de Wagner Group, maar hij gaf toe met Rusland te hebben gesproken over de wijze waarop de Malinese strijdkrachten kunnen worden opgeleid en de bescherming van bepaalde hooggeplaatste Malinese leiders kan worden verzekerd [5].

Vertaling
openbaararchief.nl

[2interview met Mohammed Siala, de Libische minister van samenwerking : “War against Libya: an economic catastrophe for Africa and Europe”, by Thierry Meyssan, Voltaire Network, 4 July 2011.

[4«Le Mali proche d’un accord avec les mercenaires russes du groupe Wagner», John Irish & David Lewis, Reuters, 13 septembre 2021.

[5«Choguel Maïga : "Notre gouvernement a compris que s’il ne compte que sur un seul partenaire, il pourra à tout moment être abandonné "» (Onze regering heeft begrepen dat als ze maar op één partner vertrouwt, ze op elk moment in de steek kan worden gelaten), Morgane Le Cam, Le Monde, 17 octobre 2021.