President Joe Biden, die premier Mario Draghi in het Witte Huis ontving, zei: "Wat ik het meest in u waardeer, is de inspanning die u vanaf het begin hebt geleverd om de NAVO en de EU op één lijn te krijgen bij het helpen van Oekraïne. Welverdiende complimenten: terwijl het Amerikaanse Congres zijn goedkeuring hecht aan de toewijzing van 40 miljard dollar voor de bewapening van de strijdkrachten van Kiev in de oorlog tegen Rusland, bovenop de 14 miljard dollar die al in maart was toegewezen, is Draghi druk bezig geweest een soortgelijk financieringskanaal in Europa te openen voor de oorlog via een "Solidariteitstrustfonds van de Europese Unie voor Oekraïne" en een "veerkrachtpakket" ter waarde van in eerste instantie 2 miljard dollar dat door de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) aan Kiev wordt verstrekt.

Tegelijkertijd hebben Mario Draghi en de andere G7-leiders (waaronder Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het VK en de VS) 24 miljard dollar uitgetrokken om Oekraïne te steunen in de oorlog tegen Rusland. Ook de rol van Draghi in de financiering van Kiev door de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, aanvankelijk goed voor zo’n 5 miljard dollar, is belangrijk.

Met deze financiering hebben de VS en hun bondgenoten de strijdkrachten van Kiev in de maanden voor en na de oorlog voorzien van 85.000 raketten, meer dan 50 miljoen patronen van alle kalibers, waaronder houwitsers voor de lange afstand, drones en andere geavanceerde wapensystemen. De strijdkrachten van Kiev, met inbegrip van die van het Azov-regiment en andere neonazistische formaties, zijn niet alleen bewapend maar worden ook door de NAVO geleid .

De kolossale uitgaven voor de oorlog tegen Rusland, die zullen toenemen en permanent zullen worden, worden door de Europese burgers betaald via bezuinigingen op de sociale uitgaven. Daarbij komen nog de toenemende kosten van de EU-richtlijn om alle Oekraïners die - zonder visumplicht - in Italië en andere Europese landen aankomen, op te vangen en te huisvesten.

Vertaling
openbaararchief.nl