Un avion espion US photographié lors d’une reconnaissance près du détroit de Kertch

Presa internațională a dezinformat cu privire la incidentul din strîmtoarea Kerci, încercînd să inducă opinia că a fost vorba de o limitare a traficului maritim internațional, de către Rusia. Părerea mea este că acest incident poate avea consecințe militare grave pentru Rusia, fapt ce ar putea conduce la pierderea Crimeei.

Trupele de uscat nu au întotdeauna informații suficiente despre inamic și utilizează un procedeu numit ”cercetarea prin luptă” care le asigură date suplimentare. De exemplu, o grupă de cercetare, îmbarcată pe vehicule cu mare mobilitate, angajează pentru cîteva minute lupta cu inamicul, după care, dacă nu este capturată, se retrage în mare viteză.

În incidentul din strîmtoarea Kerci din 25 noiembrie, cele două mici nave de luptă ucrainiene ( Berdyansk și Nikopol ), din clasa Gyurza-M, au executat o misiune de cercetare prin luptă. Scopul lor nefiind acela de a trece prin strîmtoarea Kerci, ci de a declanșa riposta dispozitivului de luptă rusesc care are sarcina de a apăra podul de peste strîmtoare. Cele două nave sunt ideale pentru astfel de misiune, întrucît sunt mai rapide și mai manevriere decît navele gărzii de coastă și ale marinei militare și foarte bine înarmate.

Acesta a fost partea vizibilă a incidentului. A existat o altă față invizibilă, mult mai importantă decăt ceea ce a prezentat presa.

Informațiile rezultate de de urma ”cercetarii prin luptă” nu le colectează grupa de cercetare care luptă efectiv cu inamicul, adică micile nave Berdyansk și Nikopol, ale marinei militare ucrainiene. Ci altă structură de cercetare, care acționează în secret. Ea este anume constituită pentru a monitoriza reacția inamicului ( adică a dispozitivului rusesc de apărare a podului și strîmtorii Kerci ), folosind puncte de observație terestre, mijloace aeriene, mijloace navale, prin captarea emisiilor, în frecvențele radio, radar, Infraroșu etc. Armata Ucrainei nu a dislocat în apropierea strîmtorii Kerci un asemenea dispozitiv de cercetare complex, pentru că nu dispune de așa ceva. În materialul anterior am demonstat că SUA și Israelul au fost foarte active în zonă.

Pe 5 noiembrie, un avion rusesc Su-27 a interceptat un avion de cercetare ELINT american de tip EP - 3, care opera în apropiere de apele teritoriale ale Crimeei. Pe 19 noiembrie un avion de cercetare ELINT israelian Gulfstream G-550 Nachshon Aitam ( indicativ Flight 537 ) a survolat marea Neagră orbitînd în jurul strîmtorii Kerci. Incidentul din strîmtoarea Kerci a fost monitorizat din aer, pe perioada întregii zile, de două avioane de cercetare SIGINT americane. Unul de tip RC-135V, seria 64-14841, indicativ JONAS 21, cu baza la Souda Bay, în insula Creta care a evoluat deasupra țărmului mării Negre, aproape de Crimeea. Al doilea a fost o dronă de mare altitudine, de tip RQ-4B, seria 11-2047, indicativ FORTE10 care a zburat în estul Ucrainei și în apropiere de marea Azov. RQ-4B este operat de la baza navală americană Sigonella, din insula Sicilia.

La o zi după incident, pe 27 noiembrie, un alt avion de cercetare P-8A seria 168859, a executat un zbor de recunoaștere în strîmtoarea Kerci, decolând de la baza navală Sigonella.

SIGINT ( Signals intelligence ) include pe lîngă interceptarea comunicațiilor ( radio, telefonie mobilă, linie de date, internet) adică COMINT ( Communications intelligence ) și interceptarea emisiei radarelor și altor echipamente navigație, de cercetare sau bruiaj ( în infraroșu, laser, etc ) numită ELINT (Electronic intelligence).

Cu ajutorul acestor echipamente montate pe avioanele de recunoaștere, incidentului provocat de navele ucrainiene în strîmtoarea Kerci, le-a permis americanilor să cunoască în detaliu :
 componența și localizarea dispozitivului terestru, maritim rusesc, destinat apărării strîmtorii.
 structura de conducere, frecvențele radio utilizate,
 etapele procedurii de intervenție și responsabilitățile diferitelor subunități aeriene, tereste, navale rusești, conform Planului de Cooperare.
 direcțiile și sectoarele slab apărate sau vulnerabile.

Așadar, chiar dacă micile nave ucrainiene și echipajele lor au fost arestate de forțele de ordine ale Rusiei, ele și-au îndeplinit misiunea. Misiune care nu putea veni decît de la americani.

Pe aceași temă :
 ”Strâmtoarea Kerci : Incidentul pare să fi fost pregătit și planificat de SUA și Israel”, de Valentin Vasilescu, Traducere Avic, Réseau Voltaire, 27 noiembrie 2018.
- ”Confirmarea versiunii noastre asupra incidentului din strâmtoarea Kerci ”, Réseau Voltaire, 29 noiembire 2018.