Su-57 savaş uçaklarının testleri tamamlanmıştır. Uçağın yeni motoru bir süper-seyir rejimi, yani zorlanmadan süpersonik hızda uçuş yapma imkanı sağlamaktadır. Su-57’nin aerodinamik bölmelerine özel olarak uyarlanmış yeni silahlar denendi. Üretim zinciri daha şimdiden yılda 30 adet Su-57 üretme yeteneğine sahiptir ve eğer sipariş alınırsa, yılda 60 adet uçak üretebilir. Su-57’nin fiyatı, F-35’in fiyatından iki kat düşüktür.

Öte yandan Rusya, 2020 yılına kadar ancak 12 adet Su-57’yi hizmete alacaktır. Rusya, görünmez uçaklar için, rakip hava savunma sistemini delme « koridoru » oluşturma görevini tanımlayan savunma konsepti ile bu seçime yönelmiştir.

Su-57’nin misyonu, kara birliklerini ana ilerleme ekseni üzerindeki, kara radar tespit ağını, hava savunma füze yönlendirme radarlarını ve karadaki düşman uçaklarını vurmaktır.

Bu görev bir kez yerine getirildikten sonra, radar karşısında görünmez olmayan ama Su-57’ye göre 5 misli daha çok silaha sahip olan dördüncü nesil uçaklar, kara hedeflerine karşı tam bir hareket özgürlüğüne sahiptir.

Rusya’nın, Su-57 ve S-400’ü dış politika alanındaki çıkarlarını gözetmek için bir değiş tokuş parası olarak elinde tuttuğunu düşünüyorum.

Amerikan F-35’leri, önümüzdeki on yıl boyunca Körfez ülkelerine teslim edilmeyecektir. Ancak Suriye’nin yeniden inşasına katkıda bulunur ve Ortadoğu’da ve enerji kaynaklarının fiyatı konusunda Rus çıkarları doğrultusunda hareket ederlerse, Su-57 ve S-400’lerden alabileceklerdir.

Rusya’nın Suriye’de ve Güney sınırındaki çıkarlarının tehdit edilmesi zayıf olasılıktır. Öte yandan tehdit oluşması durumunda Su-57, Suriye’de ve muhtemelen İran’da kullanıma hazır hale getirilecektir.

Rus donanmasının İskenderiye ve Port Sait’teki eski üslerine geri dönmek istemesi durumunda, Mısır, Su-57 ve S-400’lerden satın alabilir. Karadeniz’deki Rus donanması zaten Akdeniz’in Doğusunda bulunmaktadır.

Eğer ABD İNF anlaşmasından çıkar ve Avrupa’da orta menzilli nükleer füzeler konuşlandırırsa, Venezüella’nın, Rusya’ya ülkesinde üsler vermesi karşılığında Su-57 ve S-400 sistemi alması olasıdır. Venezüella ve Washington arasındaki uzaklık 3 000 kilometredir ki bu uzaklık bir orta menzilli füze tarafından 11-12 dakikada aşılabilmektedir.

Çeviri
Osman Soysal