Hindistan’da e-ticaretin geleceğini iki ABD’li işletmeci, Amazon ve Walmart arasındaki rekabet belirleyecek gibi görünüyordu. Amazon, Mayıs 2018’de pazarda en iyi yere sahip olan Flipkart’ı 16 milyar dolar karşılığında satın almıştı. Walmart ise, Hindistan’ın en büyük süpermarket zincirlerinden biri olan More’un satın almak üzere 580 milyonu Eylül ayında olmak üzere, 5 milyar dolardan fazla yatırımda bulundu.

Walmart, 4 600 dükkan ve 2 milyondan fazla çalışanıyla birlikte ABD’nin dağıtım alanındaki dev şirketidir. Dükkanlarını teslimat yeri olarak kullanarak kendini hızla web ortamına uyarlamıştır ve artık Asya’ya uzanmaktadır. Amazon birkaç yıl içerisinde Batı’da e-ticaretin lideri haline gelmiş ve artık aynı şekilde üretim alanına da atılmaktadır.

Öte yandan, Modi Hükümeti yeni bir düzenleme hazırladı: yabancı işletmecilerin kendi ürettikleri ürün ve hizmetleri satmasına artık izin verilmeyecek. Hiçbir üreticiye ayrıcalık tanımadan ve fiyatlar üzerinde müdahalede bulunmadan tarafsız aracılar olarak faaliyetlerine devam etmeleri gerekecektir. Bunun dışında üretici satılandan tek başına sorumlu olduğu için, Web ortamındaki aracılar, onun adını ve iletişim bilgilerini belirtmek zorunda olacaklardır. Dolayısıyla da aracıları devre dışı bırakarak, doğrudan üreticilerle iletişim kurmak mümkün olacaktır.

ABD hükümetinin müdahalelerine karşın, ABD’li ulusötesi şirketlere karşı kampanyalar düzenleyen Hindu ve Komünist militanları fazlasıyla memnun eden düzenleme, 1 Şubat 2019 tarihinde yürürlüğe girecektir. Düzenlemenin hem üretici fiyatları üzerindeki düşüş baskısını ortadan kaldırması ve Hintlilerin elinde bulunan dağıtım ağlarının içerisinde bulunduğu durumdan kurtulmasını sağlaması bekleniyor.

Avrupa’da ise aksine, Web alanındaki dev şirketler hiçbir zorlukla kaşılaşmadan kar edebilmektedir. Asıl tartışma, ne kaybına yol açtıkları istihdam, ne de yöneldikleri toplumun dönüşümü değil, sadece onları vergilendirmek üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Çeviri
Osman Soysal