Reţeaua Voltaire

Tancuri pentru Arctica

Tancurile clasice sunt azi extrem de vulnerabile. Unele state le-au abandonat, învățînd lecția Hezbollah-ului victorios în lupta cu tancul israelian Merkava, în 2006. Cu toate acestea, Statele Unite și Rusia au pus la punct o nouă generație de blindate cu o mai bună protecție și cu capacități de apărare sporite împotriva rachetelor anti-tanc. Moscova a adaptat un model de tanc la condițiile Arctice.

| București (România)
+
JPEG - 66.6 ko

În ultimii 2-3 ani, Uralvagonzavod a început să modernizeze vechile tancuri T-80 BV/UD aducîndu-le la un standard superior tancului T-72 B3, recent modernizat. A rezultat varianta T-80 BVM.

Odata lansată o rachetă antitanc inamică, se desconspiră și amplasamentul său în teren. De aceea, tancul T-80 BVM a fost prevăzut cu un nou sistem de control al focului, utilizând display-uri, camere termale, telemetru laser cu rază de 7.500m. Aceste echipamente ajută echipajul să deschidă focului imediat si să lovească cu precizie lansatoarele de rachete antitanc, înainte de a-și schimba poziția.

Gradul de protecție a T-80 BVM a crescut cu 50 % față de T-80 BV. T-80 BVM are patru tipuri de blindaj care împiedică nimicirea lui. Primul este cel al carcasei de oțel al tancului, al doilea este blindajul suplimentar care a fost îmbunătățit cu plăci din materiale compozite de generatia a III-a, turnate peste carcasa tancului. Proiectilele și rachetelele antitanc explodează în plăcile de materiale compozite, consumînd energia cinetică înainte de luarea contactului cu blindajului propriu-zis, pe care-l avariaza, fără să-l topească și perforeze.

Cel de-al 3-lea tip de protectie are rolul de a detecta rachetele antitanc de la distanță, orbind capetele de dirijare. T-80 BVM utilizează două sisteme de lansare a grenadelor cu suspensii de aerosoli.

Cel de-al 4-lea tip de protecție este blindajul reactiv (ERA explosive reactiv armour) și utilizeaza o nouă încărcătură explozivă, eficeintă împotriva loviturilor antitanc cu focoase în tandem și de tip sabot. Acesta detectează, interceptează și detonează muniția antitanc, la o distanta de 2-3 m de tanc.

Tancurile americane M1 A2 Abrams, utilizate de Arabia Saudită în Yemen au fost nimicite datorită lipsei blindajului suplimentar și a celui reactiv. Abia acum, armata SUA dotează tancurile M1 A2 cu blindaj reactiv din Israel.

Pe T-80 BVM au fost montate noi turbine GTD1250, cu echipamente DEC ( digital engine control ), care reduc consumul de carburant cu 50 % la relanti și cu 20 % în regim de marș. Pe țeava tunului cal. 125 mm de pe T-80 BVM poate fi lansată toată gama de proiectile și în plus, rachete antitanc dirijate.

Întrebarea care se pune este aceea : de ce s-a preferat modernizarea unui tanc apărut în era sovietică, cînd se află în testare cel mai modern tanc T-14 Armata ? La temperaturi de - 30 de grade Celsius, tancurile cu motoare diesel au nevoie de 45 de minute, pentru a pornire, încălzirea uleiului și începerea deplasării. Tancurile cu motoare reactive au nevoie de 1 minut. Singurele tipuri de tancuri cu motoare reactive sunt M1 A2 Abrams american și T-80 rusesc. Diferența fiind o mobilitate sporită a lui T-80 care e cu 15 tone mai ușor decât M1 A2.

Tancurile T-80 nu se mai produc din 1992, circa 3.000 de tancuri fiind conservate și stocate. 62 de tancuri T-80BVM au participat la exercițiile ”Zapad-2017”.

Armata rusă a decis ca 300-400 de tancuri T-80BVM sa intre în dotarea Corpului 14 Armată-Arctic al Rusiei, întrucît sunt cele mai potrivite pentru condițiile Arctici. Ele vor acționa în sprijinul Flotei ruse a Nordului, pentru apărarea țărmurilor din regiunile Murmansk, Arkhangelsk și Nenets.

JPEG - 36.2 ko
JPEG - 38.6 ko

Articole sub licenţă Creative Commons

Puteţi reproduce liber articolele din Reţeaua Voltaire, cu condiţia să citaţi sursa şi să nu le modificaţi, nici să nu le utilizaţi în scopuri comerciale (licenţă CC BY-NC-ND)

Susţineţi Reţeana Voltaire

Utilizaţi acest site, în care veţi găsi analize de calitate care vă vor ajuta să vă modelaţi înţelegerea lumii. Acest site nu poate exista fără susţinerea voastră financiară.
Ajutaţi-ne printr-o donaţie