مدیر آژانس ایالات متحده آمریکا برای انکشاف بین المللی (USAID) در برابر سنا اظهار داشت که وی نه میداند ایده ایجاد یک « شبکه اجتماعی » به منظور بر انگیختن نا آرامی ها در کوبا از کجا بیرون شده است.

بتاریخ 8 اپریل سال 2014، در روند یک نشست استماع در مورد بودجه USAID به کمیته فرعی سنا برای عملیات خارجی، راجیف شاه (عکس) مدیر آن، سعی ورزید تا افشا گری های اسوشیتد پرس [1] را، با اظهار آنکه ایجاد یک « شبکه اجتماعی » برای شهروندان کوبا یک عمل غیر قانونی نبوده، بل « مجزا » میباشد، تکذیب نماید.

برنامه مورد نظر در سال 2009 به شکل یک شبکه اجتماعی بنام « Zunzuneo » مشخص گردیده بود که تا سال 2012 از جانب یک کشور سوم به منظور جلب شهروندان مسکون در کوبا با امیدواری اینکه بالای آنها تاثیر گذاشته و شورشی را توسط آنها در این جزیره برپا کنند، ادامه داشت.

در هنگام استماع، آقای راجیف شاه میخواست از یک پرسش مستقیم سناتور پاتریک لیهی در مورد سرپرستی این پروژه، که قبل از همه با ارسال پرشمار SMS (پیامک) های مطالبه نشده، به آدرس صد ها هزار شهروند کوبا مشخص میشد، طفره رود.

در برابر پرسش سناتور لیهی در مورد « این ایده از کی بود ؟ »، آقای شاه با لکنت زبان بیان نمود که این پروژه در سالهای 2008-2007 طرح گردیده و، با وجود تکرار های سناتور، که در نهایت از تحملش فراتر رفت، میخواست آنرا به مسایل فرعی بکشاند. مدیر USAID بالاخره اعلان نمود که : « بطور مشخص نه میدانم »[2].

سناتور لیهی در هنگام استماع، چندین بار برجسته ساخت که این یک پروژه پوچ بوده و اضافه بر آن، « خیلی ساده قابل کشف بوده است » و تاکید ورزید که آلن گروس شهروند آمریکایی در حال سپری نمودن 15 سال دوره زندان خویش در کوبا میباشد، جایی که نامبرده سعی ورزیده بود تا به سفارش USAID، بطور غیر قانونی یک شبکه مخابراتی (تیلی کمونیکیشن) دیجیتال را ایجاد نماید [3].

سناتور دموکرات پاتریک لیهی، که از ماه دسامبر سال 2012 به اینسو ریاست پرو تمپور سنا ایالات متحده را به عهده دارد، در آغاز این پرسش ها از مدیر USAID، یاد دهانی نمود که :

« ایالات متحده بین 15 تا 20 میلیون دالر را برای برنامه نام نهاد دموکراسی برای کوبا تخصیص داده اند. » (sic) [4]

USAID، که از جانب واشنگتن به عنوان یک نهاد مستقل با ادعای مساعد ساختن زمینه های انکشاف در سرتاسر جهان معرفی گردیده است، در واقع یک آژانس فدرال میباشد که توسط پولهای فدرال، یعنی پول های مالیات مردم ایالات متحده، تامین مالی شده و تصویب آن از جانب کانگرس صورت میگیرد و همچنان اهداف آن از جانب وزارت خارجه تعیین میگردد.

کشور های متعددی، از جمله بولیوی [5]، کوبا، هایتی، هندوراس، اوروگوای، ونزویلا و روسیه [6]، USAID را به عنوان یک صفحه نمایشی سی آی ای معرفی نموده اند.


[1] اسوشیتد پرس، « ایالات متحده بطور مخفی " تویتر کوبا " را به منظور راه اندازی شورش، ایجاد نمود »، نوشته دسموند بتلر، جک گیوم و البرتو آرک؛ و « ایالات متحده بطور مخفی " تویتر کوبا " را به منظور راه اندازی شورش، ایجاد نمود »، نوشته دسموند بتلر، جک گیوم و آلبرتو آرک، 3 و 4 اپریل 2014.
http://bigstory.ap.org/article/us-secretly-built-cuban-twitter-stir-unrest
http://bigstory.ap.org/article/us-secretly-created-cuban-twitter-stir-unrest
[2] « رد و بدل حرفهای قهر آمیز در کاپیتول هیل در مورد تویتر کوبا »، اسوشیتد پرس، 8 اپریل 2014.
http://bigstory.ap.org/article/angry-exchange-capitol-hill-over-cuban-twitter
[3] « قضیه آلن گروس برنامه دموکراسی ایالات متحده در کوبا را روشن میسازد »، آرشیف امنیت ملی، 18 جنوری 2013.
http://www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB411/
[4] « ایالات متحده 15 تا 20 میلیون دالر را برای برنامه نام نهاد دموکراسی در کوبا تخصیص داده اند ... »
[5] « رییس جمهور مورالس، USAID را از بولیوی اخراج کرد »، هفت بر هفت، 1 می 2013.
http://www.7sur7.be/7s7/fr/1505/Monde/article/detail/1625162/2013/05/01/Le-president-Morales-expulse-l-USAID-de-Bolivie.dhtml
[6] « مسکو USAID را منع کرد، اما به همکاری اقتصادی ادامه میدهد »، ریا نووستی، 21 سپتمبر 2012.
http://fr.ria.ru/world/20120921/196111048.html

ترجمه توسط
فرهاد بارکزوی